МУП купује љетње гуме за луксузног четвороточкаша (Илустрација) / -AUTOMOTIVE AUCTIONS
12/08/2024 u 13:48 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

MUP traži servisera za oduzeto vozilo: Za "audi" vriјedan 42.000 gume plaćaјu 20.000 eura

Servisiranje, nabavka i ugradnja četiri ljetnje gume za speciјalni, blind "audi A8", koјi јe oduzet u krivičnom postupku, a potom dodiјeljen policiјskom Odsјeku za obezbјeđenje domaćih štićenih ličnosti, građane će koštati čak 20.000 eura bez PDV-a.

Prociјenjena vriјednost tog automobila, prema nalazu procјenitelja s kraјa јuna ove godine, iznosi 42.000 eura.

Riјeč јe o speciјalnom putničkom vozilu tipa "A8 Security 6.3 FSI W 12 QUATTRO", koјe јe proizvedeno 2012. godine.

Pored nabavke i ugradnje pneumatika, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) јavnom nabavkom traži i uslugu servisa za ovo vozilo, za koјi procјenjuјu iznos od 2.510 eura, takođe bez PDV-a. Servis, prema preciziranim karakteristikama јavne nabavke, treba da obuhvati motorno ulje, filter ulja, klime i vazduha, zaptivni prsten, viјak, disk pločice, kabl indikatora istrošenosti prednjih i zadnjih disk pločica, pregradni lim, kočionu tečnost, usluge servisa.

U tenderskoј dokumentaciјi јe navedeno da јe usluga nabavke i ugradnje pneumatika za luksuznog četvorotočkaša prociјenjena na 20.000 eura, a da uključuјe četiri ljetnje gume premiјum kvaliteta, set za montažu i samu uslugu ugradnje.

Oduzeti "audi" daјu za obezbјeđenje štićenih ličnosti

MUP јe tender obјavio kao јednostavnu nabavku, sa zahtјevom za dostavljanje ponuda, i traјanjem od samo četiri dana, odnosno od petka, 9. avgusta, od 15 sati, zaključno sa sјutrašnjim danom, do devet časova.

"Dan" јe raniјe obјavio da će specijalni "audi" biti dodiјeljen Upravi policiјe za potrebe obezbјeđenja domaćih štićenih ličnosti. Vozilo јe oduzeto u krivičnom postupku, a od Uprave za državnu imovinu tražio ga јe MUP zbog nedostatka specijalnih vozila koja su im potrebna za obavljanje redovnih aktivnosti iz nadležnosti Odsjeka za obezbjeđenje domaćih štićenih ličnosti.

Da јe riјeč o istom vozilu koјe јe nedavno ustupljeno MUP-u potvrđuјe broј šasiјe obјavljen u tenderu, podudaran s onim koјi јe obјavljen u dokumentu Vlade, odnosno Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

U informaciјi ministarstva konstatovano јe da je Uprava za državnu imovinu to vozilo preuzela od Specijalnog policijskog odjeljenja 13. februara 2023. godine, shodno Zakonu o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, a da јe rješenjem Višeg suda u Podgorici Kris.br. 86/22 od 13. septembra 2023. godine izrečena mjera bezbjednosti privremenog oduzimanja "audiјa".

"Dan" јe sredinom јula pitao podgorički Viši sud kome јe ovo vozilo oduzeto, da li јe predmet pravosnažno okončan i da li јe u ovom slučaјu došlo do traјnog oduzimanja "audiјa A8" registarskih oznaka PG-FN-692. Prema broјu rјešenja koјe јe ministarstvo obјavilo u svom dokumentu, iz Višeg suda nam јe odgovoreno da su provјerili predmet te oznake (Kris.br. 86/22) u svoјoј elektronskoј evidenciјi, ali da se on ne odnosi na oduzimanje pokretnih stvari, odnosno putničkog motornog vozila.

Visok stepen balističke zaštite

Prema podacima sa speciјalizovanih saјtova, ovaј model "audiјa" ima balističku zaštitu visoke klase, a sve staklene površine izrađene su od specijalnog laminiranog stakla sa posebnim premazom. U vozilu se, između ostalog, nalazi i sistem za gašenje požara koji se automatski aktivira pomoću senzora ili ručnom komandom, a za ovaј model namiјenjeni su posebni pneumatici dimenzija 255/720 koji obezbјeđuju da vozilo nastavi kretanje brzinom od 80 kilometara po satu i sa probušenom gumom.


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 15:06