Sa jedne od promocija / - BS
11/12/2023 u 14:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mustafić: Popis će potvrditi i ojačati nacionalni i jezički identitet Bošnjaka

U Gusinju i Bijelom Polju održane promocije knjige "Pravo na ime" Rifata Rastodera u okikru serijala tribina "Narod za evropsku budućnost Crne Gore"

U organizaciji Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, u Gusinju i Bijelom Polju, održane su promocije knjige "Pravo na ime" autora Rifata Rastodera. Riječ je o knjizi nedavno preminulog društvenog djelatnika, novinara i publiciste, u kojoj se na obuhvatan način objašnjava temeljno pravo bošnjačkog naroda - na samoidentifikaciju.

Na tribini u Gusinju, Suljo Mustafić, predsjednik Bošnjačkog vijeća, kazao je da je riječ o knjizi u kojoj se na temeljan i sistematizovan način objašnjava samoidentifikacija Bošnjaka, kroz reafirmaciju imena Bošnjak i naziva maternjeg bosanskog jezika. On je istakao da će i sadašnji popis potvrditi i ojačati nacionalni i jezički identitet pripadnika bošnjačkog naroda u Crnoj Gori.

Kemal Purišić, raniji ministar i poslanik ukazao je na važnost popisnog izjašnjavanja, pune svijesti o vlastitom identitetu, kao i shvatanja da su jednako važni nacionalni i jezički identitet, kao i njegovo očuvanje, kao i prisustvo predstavnika bošnjačkog naroda u institicijama u Crnoj Gori.

Dr Said Čekić je kazao da je značajno da se svi pripadnici bošnjačkog naroda identifikuju sa svojim nacionalnim imenom i da u tome treba imati puno jedinstvo, na šta ukazuje i knjiga "Pravo na ime".

Amanda Omeragić je, ukazujući na ključne poruke publikacije, istakla da je veoma važna svijest o vlastitom identitetu, kao i potreba njegove zaštite, čuvanja i unaprijeđenja kroz institucije.

image

Publika pokazala interesovanje za knjigu Rastodera

- BS

Moderator programa dr Bejto Šahmanović je kazao da je ovo jedna u nizu tribina koje Bošnjačko vijeće organizuje kao doprinos afirmaciji stvaralaštva istaknutih bošnjačkih društvenih preglaca, kakav je bio Rifat Rastoder..

Na skupu u Bijelom Polju, Ervin Spahić, raniji poslanik u Skupštini Crne Gore, kazao je da su ime i stvaralaštvo Rifata Rastodera predstavljaju jedno od temelja novije bošnjačke političke historije u Crnoj Gori. Doc.dr Mehmed Đečević, priređivač knjige "Pravo na ime", ukazao je na važnost knjige "Pravo na ime", kako za bošnjački narod, tako i za njegov ukupan položaj u Crnoj Gori, na društvenom, političkom i kulturnom planu.

Alija Kujović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje, govorio je o važnosti očuvanja jezičke, kulturne i vjerske baštine bošnjačkog naroda, ističući da se kroz reafirmaciju nacionalne svijesti, jača i potreba za obnovom i očuvanjem kulturnog i graditeljskog nasljeđa koje je veoma značajno na prostorima Bijelog Polja.

Dr Bejto Šahmanović, potpredsjednik BV je govorio o značaju publikacije "Pravo na ime", kao i o rezultatima Bošnjačkog vijeća u procesu reafirmacije i jačanja nacionalnog i jezičkog identiteta.

Predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić govorio je o prepoznatljivom mjestu i ulozi jezičkog nasljeđa Bošnjaka. On je kazao da je na maternjem- bosanskom jeziku stvoreno ogromno narodno i umjetničko stvaralaštvo- odbalade Hasanaginice, do epskog rapsoda Avda Međedovića, koje i danas predstavljaju značajna ostvarenja narodne poezije, u svjetskoj književnosti.

Tribinu je moderirao Edin Smailović, profesor, publicista i novinar koji je ukazao na širi društveni značaj publikacije "Pravo na ime".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 06:17