/ foto: upsul ilustracija
24/12/2022 u 15:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Na crnogorskom moru spašene 64 osobe, jedna stradala

Pomoćnik direktora Uprave Žarko Lukšić kazao je da su imali ukupno 29 poziva, direktnih angažovanja spasilačke službe preko Koordinacionog centra traganja i spašavanja u Baru

Ekipe Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) ove godine spasile su sa plovila 64 osobe, tokom 29 akcija traganja i spašavanja na moru, a jedna osoba je stradala.

Pomoćnik direktora Uprave Žarko Lukšić kazao je da su imali ukupno 29 poziva, direktnih angažovanja spasilačke službe preko Koordinacionog centra traganja i spašavanja u Baru.

„Na području djelovanja lučke kapetanije Bar bio je 21 slučaj, a na području lučke kapetanije Kotor osam. Spašene su ukupno 64 osobe, a nažalost bio je i jedan smrtni slučaj”, kazao je Lukšić u “Emisiji za pomorce” Radija Crne Gore.

Kako je naveo, najviše posla zaposleni u UPSUL-u imaju ljeti, tokom turističke, ujedno i nautičke sezone.

Prema riječima Lukšića, najčešće intervenišu kada se vlasnici jedrilica i jahti, uprkos redovnim oglasima koje emituje Bar radio, ne obaziru na najavljene vremenske nepogode, jak vjetar ili uzburkano more.

On je kazao da je crnogorsko teritorijalno more u potpunosti pokriveno radarskim sistemima, što je doprinijelo, uz stalnim angažman UPSUL-a, Granične policije i Mornarice Vojske Crne Gore, da se u ovoj godini u potpunosti suzbije nelegalno uplovljavanje stranih ribarskih brodova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 22:30