/ - FOTO: GRADSKI.ME
02/07/2024 u 22:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Na granici sa Albanijom probijen nelegalni put uprkos zabrani policije

Na svega stotinak metara od crnogorsko-albanske granice u selu Barlaj u Opštini Tuzi gradi se makadamski put uz sami granični prelaz.

 Nije poznato čemu će služiti ali se zna da je Uprava policije dala negativno mišljenje za njegovu gradnju, s obzirom da se nalazi uz samu blizinu granice, piše Gradski.me.

Da postoje sumnjive okolnosti vezane za izgradnju spornog puta Gradskoj je potvrdio rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva Podgorica Duško Milanović.

-Obavještavam Vas da je dežurni državni tužilac naložio policiji preduzimanje hitnih radnji u cilju provjere svih okolnosti izgradnje predmetnog puta- saopštio je Milanović.

Selo Barlaj u više navrata bilo je u žiži javnosti zbog hapšenja više lica koja su švercovala duvan, alkohol, narkotike… U martu 2022. godine uhapšen je i jedan policajac koji je osumnjičen da je zloupotrebljavajući službeni položaj u reonu Barlaj – Drume omogućavao krijumčarenje duvana. U aprilu ove godine policija je spriječila krijumčarenje marihuane preko Barlaja, jer su granični policajci pravovremenom reakcijom „uočili tri osobe koje su se kretale iz pravca Albanije ka Crnoj Gori, noseći džakove na leđima“.

Predsjednik Internacionalne policijske organizacije (IPO) i magistar bezbjednosti Ivan Pekić za Gradsku upozorava da se gradnja puteva u graničnoj zoni nikako ne smije izvoditi bez saglasnosti Uprave policije.

-Ako dođe do realizacije završetka ovakvih puteva, bez odobrenja Uprave policije, onda naravno da se faktički olakšava šverc i trgovina oružjem, narkoticima, ljudima… Olakšavaju se i mnoge druge kriminalne radnje. Ako mi kao država dozvolimo izgradnju ovakvih puteva bez odobrenja nadležnih državnih organa, onda definitivno, nam je organizovani kriminal, po ko zna koji put bacio rukavicu u lice- kaže Pekić.

Upravo zbog rizika od prekograničnog kriminala Sektor granične policije je 16. febrauara 2024. godine odbio da da saglasnost Opštini Tuzi za gradnju puta u selu Barlaj.

-Iako Uprava policije cijeni značaj izgradnje puteva koji mještanima uz graničnu liniju mogu služiti za punu valorizaciju svoje imovine, u ovom slučaju dat je negativan stav iz razloga mogućeg pojačanog opsega prekograničnog kriminala na datom području, jer je navedeno područje u proteklom periodu bilo prepoznato kao pravac kojim su se vršili pokušaji nezakonitog prelaska lica, prebacivanja narkotika, duvana i sl. Stoga bi se izgradnjom planiranog puta, koji se proteže na samo 60-tak metara od granične linije mogao očekivati nastavak prekograničnih aktivnosti kažu za Gradsku iz Uprave policije.

U opštini Tuzi na čijoj teritoriji se gradi sumnjivi put za Gradsku tvrde da nijesu izdali dozvolu za njegovu gradnju.

-Obavještavamo Vas da se radi o privatnom putu na inicjativu mještana. Takođe, obavještavamo Vas da Opština Tuzi nije izdala dozvolu i da nemamo informacije u vezi navedenog puta- poručuju iz Opštine Tuzi.

U Upravi policije pojašnjavaju da im je Opština Tuzi 30. januara ove godine tražila mišljenje o probijanju puta.

-Uprava policije se prilikom izjašnjenja i davanja negativnog stava pridržavala zakonske mogućnosti iz Zakona o graničnoj kontroli, poglavlje Uređenje prostora uz državnu granicu, Član 9. u kojem se navodi sljedeće: ‘Ako se planskim dokumentom uređuje i prostor koji doseže do 100 metara od granične linije, Policija je dužna da u postupku izrade i donošenja planskog dokumenta dostavi potrebne podatke, kao i svoje predloge i mišljenja koji su neophodni za donošenje planskog dokumenta, u skladu sa propisima o uređenju prostora i izgradnji objekata‘- objašnjavaju u Upravi policije.

Magistar bezbjednosti Ivan Pekić ocjenjuje da je su crnogorske granice osjetljive i da se na njima mora podići nivo bezbjednosti posebno u ruralnim područjima kavo je Barlaj.

-Mjesto Barlaj je poznato po švercu narkotika, oružja, i mnogih nekih drugih stvari, sjetite se da smo tamo imali slučaj lišavanja slobode policijskih službenika koji su švercovali narkotike. Tako da je to jedno jako osjetljivo područje, koje je pogodno za šverc narkotika sa albanskim kriminalnim grupama, jer kada pogledate sa aspekta organizovanog kriminaliteta najveće poljane određenih narkotika nalaze se u Albniji. I zaista to je jedna ruta preko koje prelaze uglavnom organizovane kriminalne grupe koje operišu i rade u Crnoj Gori- ističe on.

Pekić zaključuje da bi tužilaštvo u ovom slučaju trebalo promptno da reaguje, a ne da radi izviđaj godinama, te naglašava da Uprava policije ne može sama obezbjediti sigurnost granica ukoliko nema podršku drugih državnih institucija.

Istraživanje o probijanju sumnjivog puta u selu Barlaj na granici sa Albanijom paralelno sa Gradskom RTV radio je portal PRESS.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jul 2024 22:01