Илустрација 3 / -DUSAN DRAGOVIC
25/01/2022 u 18:52 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На послу током прошле године страдала два радника, 16 тешко повријеђено

У инспекцији кажу да су као санкције изрицане мjере забране рада или забрана употребе средстава за рад на коjима се десила повреда, а извjештаjи о повреди на раду достављени су надлежним судским органима или тужилаштву

Управа за инспекцијске послове је током протекле године евидентирала 19 повреда на раду, при чему су страдала двојица запослених. Забиљежена је једна колективна и 16 тешких повреда на раду.

На питање "Дана" шта је предузето у случајевима страдања и повређивања радника, из Инспекције рада кажу да уколико jе утврђена непосредна опасност по живот, или jе угрожено здравље запослених, изрицана jе мjера забране рада или забрана употребе средстава за рад на коjима се десила повреда, предузимане су друге мjере и радње из надлежности Инспекциjе рада, а извjештаjи о повреди на раду су достављени надлежним судским органима или тужилаштву.

– Инспекциjа рада jе по захтjеву тужилаштва у сваком поjединачном случаjу поступала и достављала сву документациjу коjу посjедуjе – наводи се у одговору инспекције.

Просјечна казна испод 100 еура

Међународна организација рада наводи да у области радних односа просjечно сваки други или трећи преглед резултира утврђеном неправилношћу, за разлику од области заштите и здравља на раду, у коjоj просjечно сваки преглед резултира наjмање jедном утврђеном неправилношћу.

– Међутим, износ казни изречених прекршаjним налозима не корелира с наведеним подацима. Наиме, укупни износ казни изречених прекршаjним налозима вишеструко jе нижи за област заштите и здравља на раду него за област радних односа. Просjечна прекршаjна казна за уочену неправилност из области радних односа кретала се од 250 еура у 2015. години до 452 у 2019. У области заштите и здравља на раду просjечна прекршаjна казна за уочену неправилност у 2015. била jе 101 еуро, да би у наредним годинама пала на износ од 81 до 82 еура – указали су из Међународне организације рада.

Међународна организација рада указала је у Националном профилу заштите здравља на раду за Црну Гору да су њихове анализе показале да инспектори задужени за област заштите права радника годишње обаве од 250 до 330 инспекциjских прегледа, што је знатно више него у Пољскоj (62,99), Холандиjи (77,3), Ирскоj (126,06), Францускоj (131,5) и Шваjцарскоj (142,02), и само мање од Шпаниjе (605,45) и Доминиканске Републике (427,67). Њихово истраживање, које је обухватило податке од 2015. до 2019. године, показало је да је у Црној Гори сваке године утврђивано између 5.000 и 6.700 неправилности.

– У 2015, у коjоj jе и утврђен наjвећи броj неправилности – 6.695, доминирале су неправилности из области радних односа (4.073). У периоду 2016–2019. може се рећи да jе броj неправилности у области радних односа био изjедначен с броjем неправилности у области заштите и здравља на раду. Наjчешће неправилности коjе су утврђене у области заштите и здравља на раду су: не даjу се на употребу запосленима средства за рад са стручним налазом и оцjеном да су на њима обезбиjеђене прописане мjере заштите и здравља на раду; не обезбjеђуjу се средства и опрема личне заштите на раду; запослени раде без увjерења о оспособљености за безбjедан и здрав рад; запослени раде без љекарских увjерења о здравственоj способности за радна мjеста с посебним условима рада, односно повећаним ризиком; не води се евиденциjа из области заштите и здравља на раду; не предузимаjу се мjере из области одређивања запослених за пружање прве помоћи, заштиту од пожара и евакуациjу запослених; непосjедовање акта о процjени ризика за сва радна мjеста – констатовано је у истраживању Међународне организације рада.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 07:25