На Правном факултету 91 испод црте / фото: Срђа Бољевић
03/07/2021 u 08:15 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На УЦГ у првом року на пет факултета без индекса остало 546 матураната

На државном универзитету у првом уписном року пријављено је 3.645 кандидата - на Факултету политичких наука 239 кандидата, на Факултету за спорт и физичко васпитање 111, Факултету за туризам и хотелиjерство 138...

Након дводневног првог уписног рока на Медицинском факултету није било мјеста за 200 кандидата, на Правном факултету за 91, Економском 119, Електротехничком 74 и Архитектонском 62. Из Ректората је саопштено да је у првом року за упис у прву годину основних студиjа за студиjску 2021/22. годину конкурисало 3.645 матураната. Наводе да је тиме успjешно реализован пилот проjекат електронског уписа, jер се већина кандидата, њих 3.096, приjавила путем платформе уписи.еду.ме.

– Овогодишња поцедура приjаве била је jедноставна и брза захваљуjући пилот проjекту електронског уписивања, уз финансиjску подршку Европске униjе, а кроз сарадњу Центра информационог система Универзитета Црне Горе, УНДП-а, Министарства просвjете, науке, културе и спорта и Министарства jавне управе, дигиталног друштва. Конкурсом за упис ове године предвиђено је 3.331 мjесто на буџету. Броj укупно приjављених кандидата по организационим jединицама jе сљедећи: Архитектонски 112, Биотехнички 130, Економски 509, Електротехнички 404, Факултет драмских умjетности 31, Факултет ликовних умjетности 37, Факултет политичких наука 239, Факултет за спорт и физичко васпитање 111, Факултет за туризам и хотелиjерство 138, Филолошки факултет 162, Филозофски факултет 347, Грађевински факултет 143, Машински факултет 89, Медицински факултет 385, Металуршко-технолошки факултет 85, Музичка академиjа 24, Поморски факултет 204, Правни факултет 301, Природно-математички факултет 194 – наводе из Ректората.

Из УЦГ објашњавају да се тестови из два предмета од значаjа за наставак образовања за кандидате коjи нису имали екстерни матурски (стручни испит) полажу 5. jула 2021. године.

– Факултети и академиjе коjи имаjу приjемне испите као додатни услов за упис, организоваће их од 6. до 8. jула. Обавjештења о тестовима и приjемним испитима биће доступна на интернет страницама факултета у оквиру званичног саjта www.ucg.ac.me. Упис кандидата и издавање увjерења обавиће се закључно са 15. jулом, према распореду организационих jединица – саопштили су из УЦГ.

Пријемни испит за медицину 6. јула

Кандидати за упис на програмима медицина и стоматологиjа Медицинског факултета у студиjскоj 2021/22. години полагаће приjемни испит 6. jула, са почетком у 10 часова, у амфитеатру те установе.

– Кандидати полажу приjемни испит из два диjела, први дио тест знања из хемиjе и други из биологиjе, а полагање теста по области траjе два школска часа. Такође, биће благовремено обавиjештени у коjем амфитеатру полажу приjемни испит. Оцjена недовољан (1) на тесту jе елиминаторна из даљег квалификационог поступка за упис на студиjски програм – наводе са Медицинског факултета.

Продекан за наставу на овом факултету Александра Вуксановић-Божарић jе већ савjетовала средњошколце да се припремаjу из уџбеника коjе су имали у средњоj школи, а по моделу области брошуре "Збирка задатака из биологиjе и хемиjе за припрему приjемног испита", Београд 2009. године.

Из УЦГ наводе да се упис студената врши на конкурентскоj основи, у складу са резултатима постигнутим на завршетку и током средњег образовања, након спроведеног квалификационог поступка.

– За упис на одређени студиjски програм кандидати су дужни да положе и допунске испите, коjи су као додатни услови за упис утврђени овим правилником. Страни држављанин има право уписа на студиjске програме Универзитета Црне Горе под jеднаким условима као црногорски држављанин коjи плаћа школарину, у складу са Законом о високом образовању и Статутом Универзитета Црне Горе, ако међународним уговором ниjе друкчиjе уређено. Право из члана 3 став 6 овог правилника има и страни држављанин коjем jе одобрен привремени боравак или стално настањење у Црноj Гори. Лице коjе jе подниjело захтjев за нострификациjу, односно еквиваленциjу иностраног свjедочанства, а поступак за нострификациjу, односно еквиваленциjу ниjе завршен приjе истека рока за подношење приjаве за упис, може условно конкурисати за упис – наводе из УЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:53