/ - FOTO: UNSPLASH - RYUNOSUKE KIKUNO; GRADILIšTE, ILUSTRACIJA
22/12/2023 u 16:48 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na Zabjelu će graditi Pravosudni kvart

Kako su naveli, nova lokacija, koja se nalazi na Zabjelu, zadovoljava pravosudne potrebe i ispunjava visoke bezbjednosne zahtjeve

Pravosudni kvart, u kome će biti smještene pravosudne institucije i esnafske organizacije vezane za pravosuđe, biće izgrađen u podgoričkom naselju Zabjelo, prenosi MINA.

Iz Vlade je saopšteno da ta odluka, donijeta na sjednici u četvrtak, označava diskontinuitet u odnosu na dosadašnji pristup.

- Jer se opredjeljuje za ideju koja će zadovoljavati koncept i potrebe predstojećeg vremena, a koja i modernošću i funkcionalnošću daleko prevazilazi dosadašnji koncept Palate pravde- pojasnili su iz Vlade.

Iz Ministarstva pravde su kazali da ta odluka označava diskontinuitet u odnosu na dosadašnji pristup, jer se opredjeljuje za ideju koja će zadovoljavati i koncept i potrebe predstojećeg vremena, a koja i modernošću i funkcionalnošću daleko prevazilazi dasadašnji koncept Palate pravde.

Kako su naveli, nova lokacija, koja se nalazi na Zabjelu, zadovoljava pravosudne potrebe i ispunjava visoke bezbjednosne zahtjeve.

Iz Ministarstva su pojasnili da je riječ o katastarskim parcelama površine 35.780 kvadratnih metara (m2) na kojoj je dozvoljena gradnja objekata površine 57 hiljada m2 bruto prostora.

- Kompleks pravosuđa predviđa mjesto za mnoge pravosudne institucije, kao što su Viši sud, Osnovni sud, Privredni sud, Upravni sud, Tužilaštva, kao i esnafske organizacije vezane za pravosuđe kao što su Advokatska komora, Komora izvršitelja, notarska komora i druge - navodi se u saopštenju.

Kako su ističe, prednosti izbora ove lokacije su brojne, a među najvažnijima su izuzetno dobar bezbjednosni aspect.

- Što podrazumijeva kontrolu planiranja budućih sadržaja u okolini, ali i poštovanje najstrožijih standarda prilikom gradnje samog kompleksa - kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva pravde su rekli da je saobraćajna povezanost kompleksa izvanredna, budući da se nalazi u blizini više glavnih saobraćajnica, kao i da je odlićno povezana Upravom za izvršenje krivičnih sankcija, aerodromom, železničkom i autobuskom stanicom.

Prema njihovim riječima, ekološki aspekt takođe igra veoma važnu ulogu.

- Što podrazumijava oplemenjivanje šireg prostora koji je do sada služio za odlaganja građevinskog šuta, kroz izgradnju kompleksa zasnovanog na principima ekološki održive gradnje - navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da svestran pristup rješavanju tog izazovnog zadatka dodatno potvrđuje maksimalnu posvećenost stvaranju modernog i funkcionalnog pravosudnog kompleksa.

- Kompleksa koji će u potpunosti zadovoljiti potrebe društva u decenijama koje dolaze i unaprijediti efikasnost pravosudnog sistema u Crnoj Gori -zaključuje se u saopštenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:06