Kineski most / - MEDIA BIRO
08/06/2024 u 14:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Nacionalno takmičenje "Kineski most": Crnogorski učenici i studenti pokazali talente i strast prema kineskom jeziku i kulturi

Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore juče je u Sportsko i kulturnom centru UCG u Podgorici organizovao nacionalno takmičenje “Kineski most”.

Zainteresovani posjetioci su bili u prilici da isprate proces u kojem su se najbolji učenici i studenti takmičili u poznavanju kineskog jezika i kulture, kroz govor, prikaz nekog od talenata u vezi sa bogatom kineskom kulturom i snalaženje u kvizu.

Takmičenje se odvijalo u tri kategorije: osnovne škole, srednje škole i studenti. Petočlani žiri je na kraju manifestacije proglasio pobjednike, a nagrade su uručili predstavnici Univerziteta Crne Gore, Čangša univerziteta za nauku i tehnologiju, Ambasade NR Kine i Centra za jezičku saradnju i obrazovanje, prenosi Media Biro.

Takmičenje je svojim prisustvom uveličala zamjenica direktora Centra za jezičku i obrazovnu saradnju pri Ministarstvu prosvete Kine, Wei Jing koja je čestitala na uspješnoj organizaciji još jednog izdanja ”Kineskog mosta”.  Inače, ovaj Centar iz Kine je organizator svjetskog takmičenja u poznavanju kineskog jezika i kulture “Kineski most”.

- U proteklih deset godina više od šesnaest učenika kineskog jezika iz Crne Gore je učestvovalo na finalima ovog takmičenja koja su se održavala u Kini. Ksenija Perović iz Nikšića je 2022. godine pobijedila na takmičenju u kategoriji učenika srednjih škola širom svijeta, a 2023. je Alisa Bogdanović pobijedila u pričanju kineskog jezika među učesnicima iz osnovnih škola. Ovdje zaista imamo najbolje učenike kineskog jezika u Crnoj Gori, te se nadamo da ćete ostvariti još bolje rezultate na takmičenju koje će biti održano u Kini. Ja sam veoma svjesna da smo ove rezultate postigli zahvaljujući podršci raznih institucija, univerziteta, osnovnih i srednjih škola i posvećenosti Ministarstva prosvjete, nauka i inovacija i našoj ambasadi u Crnoj Gori, navela je Jing.

image

Kineski most

- MEDIA BIRO
image

Kineski most

- MEDIA BIRO
image

Kineski most

- MEDIA BIRO

Prisutnima se obratila i prorektorka za internacionalizaciju na UCG, prof. dr Sanja Peković koja je istakla da nacionalno takmičenje Kineski most predstavlja izuzetno važan događaj za promociju kineskog jezika i kulture.

- U pripremi ovog takmičenja Insititut Konfucije je pružio svu potrebnu podršku učesnicima uključujući pripremne kurseve, mentore, resurse koji im pomažu da se što bolje pripreme za takmičenje, da svaki učesnik maksimalno iskoristi svoje potencijale i postigne najbolje moguće rezultate. Takmičenje nije prilika samo za akademsko nadmetanje, već i za promociju kulturne razmjene i jačanje prijateljstva između Crne Gore i Kine. Učesnici kroz takmičenje stiču duboko razumijevanje kineski kulture i razvijaju interkulturalne vještine koje su dragocjene i u svakodnevnom životu. Vjerujem da će ovo takmičenje dodatno motivisati naše učenike da se posvete učenju kineskog jezika i kulture, da će ih inspirisati da teže izvrsnosti i da će im pružiti platformu da pokažu svoje talente i strast prema kineskom jeziku i kulturi, navela je Peković.

Crna Gora i Kina u oblasti kulture i umjetnosti mogu razmjenjivati znanja i iskustva

Svoje iskustvo vezano za boravak u Kini ovom prilikom je podijelila pobjednica prošlogodišnje takmičenja “Kineski most” Alisa Bogdanović.

- Takozvana Kineska Olimpijada  se prošle godine po treći put održala za učenike do 14 godina, a ja sam imala to zadovoljstvo da budem prva predstavnica Crne Gore u toj kategoriji. Tokom deset dana provedenih u Kini sa učenicima kineskog jezika iz svih krajeva svijeta uživala sam u brojnim jezičkim i kulturnim aktivnostima. Finalno takmičenje se održalo posljednje noći kada smo izveli svoje performanse u vezi sa kineskom kulturom koje smo pripremili i govore na temu učenja kineskog jezika. Dijeleći bar dio utisaka sa takmičenja sa vama, nadam se da ću vas inspirisati da se i vi takmičite i date sve od sebe, jer ćete u tome imati veliku podršku od svih nas, poručila je Bogdanović.

Pobjednici ovogodišnjeg nacionalnog takmičenja “Kineski most” su: Petar Pajović u kategoriji “osnovci”, Dajana Dušević u kategoriji “srednjoškolci” i Ivan Aranitović u kategoriji “studenti”. Posebno treba istaći da će pobjednici i ove godine imati priliku da predstavljaju Crnu Goru na svjetskom takmičenju koje će se na jesen održati u Kini.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. jun 2024 00:30