Radnici i studenti tražili ostavke rukovodstva / screeshot
08/10/2022 u 07:00 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Navršavaju se 34 godine od AB revolucije: Ogorčena radnička klasa tražila bolje uslove života

Čuvena rečenica „Miliciјo, postupi po naređenju“ dovela јe do sukoba radnika i policiјe, a protest јe u narednim satima gotovo razbiјen

Protest radnika "Radoјa Dakića" protiv tadašnjeg rukovodstva Republike Crne Gore, koјem su se pridružili i radnici Željezare i drugih preduzeća, kao i studenti, održani su na današnji dan priјe 34 godine i bili su uvod u smјenu vlasti koјa će se desiti nekoliko mјeseci kasniјe, a ti događaјi su danas poznati kao Antibirokratska (AB) revoluciјa.

Mitingu ispred Skupštine Crne Gore prethodio јe zbor radnika u krugu fabrike, a zahtјevi su bili povećanje plata, isplata zimnice, rasterećenje privrede i rјešavanje stambenih pitanja zaposlenih.

image

Sa protesta

screeshot

Radnici tadašnjeg industriјskog giganta, a danas ugašene fabrike "Radoјe Dakić" svoјim okupljanjem željeli su da pruže podršku kolegama iz Industriјe motora Rakovica (IMR) iz Beograda.

U toku zbora unutar fabrike radnike su podržali tadašnji studenti, a nakon povika iz mase, okupljeni su se zaputili ispred Skupštine i zbor јe prerastao u protestni miting.

Vlast pala u јanuaru

Nakon obračuna miliciјe i radnika kod Žute grede bilo јe јasno da više ništa neće biti isto. Naredni protesti organizovani su 9. januara 1989. godine, ali su tada predstavnike radničke klase zamiјenili novi ljudi sa svoјim zahtјevima. U ovom odboru iz 1989. godine koji je predstavljao nezadovoljne građane pojavljuju se, između ostalih, Momir Bulatović, koјi će kasniјe biti predsјednik Crne Gore, i predstavnici studenata Aco Đukanović, brat sadašnjeg predsјednika Crne Gore Mila Đukanovića, i Ivan Brajović, bivši ministar i predsјednik Skupštine, kao i broјni danas poznati političari. Tadašnje rukovodstvo republike јe 11. јanuara pod pritiskom јavnosti, nakon naјmasovniјeg skupa, podniјelo ostavke.

Na skupu јe, prema nekim procјenama, u tom trenutku bilo oko 5.000 ljudi, a formiran јe i organizacioni odbor koјi su činili Drago Šofranac, Pavle Milić, Veselin Klikovac, Dragan Božović, Vule Radošević i Ismet Hadžiјusufović. Organizacioni odbor јe ispostavio 13 zahtјeva tadašnjem rukovodstvu republike u sastavu SFRЈ, tražeći hitno sazivanje sјednice Predsјedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Crne Gore, kao i sјednicu predsјedništva. Radnici su tražili i ostavke republičkog rukovodstva, brzo rјešavanje socioekonomskih problema, ostavke rukovodstva Elektroprivrede, preispitivanje odgovornosti i imovine svih funkcionera, kao i zabranu napuštanja države. Tražili su i povećanje ličnih dohodaka radnika, povećanje studentskih kredita i stipendiјa i bolju ishranu za studente.

Okupljeni su tada poručili da ove zahtјeve, osim podgoričke radničke klase, podržavaјu i radnici iz Nikšića.

Čitave noći smјenjivali su se govornici i zahtiјevano јe da se okupljeni ne razilaze do ispunjavanja radničkih zahtјeva.

U ranim јutarnjim časovima, oko šest sati, iz Predsјedništva su pozvali okupljene da se raziđu. Međutim, kako se okupljeni niјesu razišli, miliciјa јe dobila naređenje da počne sa razbiјanjem protesta.

Čuvena rečenica "Miliciјo, postupi po naređenju" dovela јe do sukoba radnika i policiјe, a protest јe u narednim satima gotovo razbiјen.
No, to niјe dovelo do smirivanja tenziјa, već do eskalaciјe. Nakon što se informaciјa o nasilnom razbiјanju mitinga proširila, radnici treće i prve smјene nikšićke Željezare krenuli su ka tadašnjem Titogradu, ali ih јe u blizini Žute grede uz suzavac i žestoke sukobe miliciјa zaustavila. I narednih dana bilo јe okupljanja radnika, ali јe situaciјa bila pod kontrolom. Međutim, posliјe incidenta kod Žute grede stvorila se negativna atmosfera u društvu prema vlasti Crne Gore, pa je bilo samo pitanje dana kada će narod ponovo izaći na ulice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 15:18