/ foto. srđa boljević
09/12/2023 u 14:09 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nekadašnji direktor IJZ-a Boban Mugoša: Pavličić imala diplomu, nismo sumnjali da je lažna

Obavljala je poslove analitičara u Laboratoriji za ispitivanje namirnica i predmeta opšte upotrebe u Odjeljenju za sanitarnu hemiju i ekotoksikologiju, od 2011. do 2022. godine, kazao nam je Mugoša

Bivši dugogodišnji direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Boban Mugoša kazao je juče za "Dan" da je Miljana Pavličić, za koju je nedavno objelodanjeno da je na sudu uslovno kažnjena zbog falsifikovanja diplome Hemijskog fakulteta u Beogradu, imala svu potrebnu dokumentaciju, a da nije postojala zakonska obaveza da se ona šalje na provjeru. 

U odgovorima na naša pitanja, on je saopštio da Pavličić nije bila na rukovodećim funkcijama u vrijeme dok je on bio direktor. Kako je precizirao, obavljala je poslove analitičara u Laboratoriji za ispitivanje namirnica i predmeta opšte upotrebe u Odjeljenju za sanitarnu hemiju i ekotoksikologiju, što je radila od 2011. do 2022.godine.

image
Boban Mugoša - foto. srđa boljević

Mugoša nam je kazao i da ga do sada nije zvao niko iz tužilaštva, koje je prošlog mjeseca formiralo predmet u ovom slučaju.

Pavličić je donedavno bila pomoćnica bivšeg direktora Instituta za javno zdravlje dr Igora Galića, koji je ministru zdravlja dr Vojislavu Šimunu podnio ostavku 22. novembra ove godine, nakon što je ND "Vijesti" objavio da je Pavličić zaposlena u IJZCG sa švercovanom diplomom, Iz Ministarstva prosvjete je potvrđeno da je zbog tog krivičnog djela protiv nje podnesena krivična prijava još 2013. godine. Oni su nedavno saopštili i da su podnijeli krivičnu prijavu zbog lažnog rješenja o nostrifikaciji diplome, koje izdaje taj resor.

Sud joj oduzeo falsifikovana uvjerenja prije devet godina

Miljana Pavličić, koja je kao pripravnica zaposlena u Institutu za javno zdravlje 2010. godine, osuđena je prije devet godina pred Osnovnim sudom u Podgorici na četiri mjeseca zatvora, dvije godine uslovno, zbog falsifikovanja obrazovne isprave. Kako je medijima nedavno potvrđeno iz tog suda, njoj je izrečena i mjera oduzimanje uvjerenja Univerziteta u Beogradu – Hemijskog fakulteta od 20.1.2010.godine, koje je ovjereno u podgoričkom sudu 17.3.2010. godine.

Epidemiolog Boban Mugoša podnio je ostavku na funkciju direktora Instituta 7.12.2020.godine jer je, kako je tada saopštio, želio da olakša proceduru novoj ministarki zdravlja Jeleni Bojović Borovinić da formira tim koji će raditi na razvoju zdravstvenog sistema u skladu sa vizijom 42. Vlade Crne Gore. Nakon toga, ostao je da radi u Institutu kao savjetnik u Odjeljenju za kontinuiranu medicinsku edukaciju i nastavu Centra za nauku.

– Miljana Pavličić je zaposlena u Institutu za javno zdravlje u skladu sa zakonom. Dostavila je sva tražena dokumenta, a ne postoji zakonska obaveza da se prilikom prijema u radni odnos svaki dokument šalje na provjeru u institucije koje su ga izdale. Naravno da mi nije svejedno što se nešto tako desilo u Institutu dok sam bio direktor, ali što se tiče samog zapošljavanja, ispoštovane su sve zakonske procedure – rekao je Mugoša za "Dan".

On je dodao da je Pavličić prošla više međunarodnih obuka iz standarda kvaliteta i da je bila imenovana u radnu grupu koja se bavi standardom kvaliteta.

– Napominjem da Institut nije bio u saznanju da je gospođa Pavličić falsifikovala svoju diplomu, inače bih ja, kao tadašnji direktor, pokrenuo sve zakonske procedure – istakao je Mugoša.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:49