Žabljak snijeg / - FOTO: CG NEWS
17/03/2023 u 07:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nema uspješne sezone bez vještačkog snijega

Ne može bez toga, snijega će imati u februaru, martu, ali u decembru se mora praviti, kazao je vlasnik firme za proizvodnju topova za vještački snijeg

Bez vještačkog snijega više nema uspješnih turističkih centra, poručili su stručnjaci iz Slovenije, koji su lideri u proizvodnji topova za vještački snijeg.

Vlasnik firme za proizvodnju topova za vještački snijeg Saša Kranjc, rekao je Televiziji Crne Gore da se ne može bez sistema za vještački snijeg.

- Ne može bez toga, snijega će imati u februaru, martu, ali u decembru se mora praviti, kazao je Kranjc.

I u skijalištu Žarski koje još nije završeno saglasni su da bez topova za vještački snijeg nema uspjeha, prenosi portal RTCG.

- S obzirom da se ovakve godine kao što je ova bila, ponavljaju i svake treće, četvrte imamo slabe zime sa malo snijega, nama je neophodno da nabavimo ovaj sistem, kazao je Ljubomir Vukadinović iz Skijališta CG - Ski-centar Žarski.

Slovenačka firma koja je lider u proizvodnji sistema za vještačko osnježavanje otvorila je izložbeni prostor u Mojkovcu. Predstaviće benefite proizvodnje vještačkog snijega. Skijališta se više neće oslanjati samo na skijanje već i akumulaciona jezera potrebna za ove sisteme koja bi ljeti bila atrakcija.

- Ovo se više ne zove zimski turizam, već alpski, planinski turizam, jer ima primjera da skijališta zarade i do 70 odsto prihoda ljeti, rekao je Kranjc.

A da za to ima potencijala uvjerili su se slovenački stručnjaci. Kranjc je naveo da ono što je vidio u četvrtak recimo na Žabljaku je nešto što sigurno nema na prostoru Balkana.

- Nije veliki, ali je ubitačno lijep, smatra Kranjc.

Iako se godinama priča o ovim sistemima, posao ni na jednom skijalištu nije pri kraju. U Kolašinu je u toku tender za izvođača radova za vodosnabdijevanje, a kada će naš najveći ski centar dobiti topove još se precizno ne zna.

- U toku je druga faza razvojnih projekta i vjerujem da to treba riješiti infrastrukturno, infrastrukturne probleme. Mi se nadamo i nastojećemo da to bude u 2024. i 2025, kazala je Olivera Popović iz Ministarsta ekonomskog razvoja i turizma.

To što će naša skijališta još sačekati na ove sisteme ne mora da bude loše, kažu slovenački stručnjaci, jer su novi sistemi sa akumulacionim jezerima znatno isplativiji i pružaju više mogućnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:39