Matjaž Nemec / - FOTO: N1
04/10/2023 u 12:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nemec: Evropa odlučno brani slobodne i nezavisne medije

Kako je dodao, evropski akt o slobodi medija predložila je i Evropska komisija kako bi se spriječilo ponavljanje scenarija kojem smo bili svjedoci u Sloveniji za vrijeme vladavine prethodne vlade

Mi evroposlanici smo čvrsto podržali Evropski akt o slobodi medija, koji je Komisija predložila prošle godine, kako se ne bi ponovio scenario kojem smo bili svjedoci u Sloveniji tokom prošle Janševe vlade, naglasio je evropski poslanik i potpredsjednik. socijaldemokrata Matjaž Nemec

- Sloboda, nezavisnost i pluralizam medija ključni su za zdravlje svakog demokratskog društva. Stoga veoma pozdravljam naše zajedničke napore za više Evrope u odbrani medija. Naročito kada je njihova nezavisnost ugrožena i brzo bi mogli da postanu plijen stalno promjenljivih političkih apetita vladara - naglasio je Nemec.

Kako je dodao, evropski akt o slobodi medija predložila je i Evropska komisija kako bi se spriječilo ponavljanje scenarija kojem smo bili svjedoci u Sloveniji za vrijeme vladavine prethodne vlade.

- Vrijeme kada je izvršna vlast bila u otvorenom ratu sa medijima. Vrijeme kada su vlasti doživljavale medije kao puko sredstvo za promociju svojih političkih interesa. Vrijeme kada su Slovenska štampana agencija i RTV Slovenija bile posebno na udaru u Sloveniji finansijskim iscrpljivanjem, smjenama, zastrašivanjem i ukidanjem prenosa - dodao je on.

Nemec je istakao da nam je ovaj čin potreban više nego ikada.

- Zato što nam je potrebna veća uređivačka nezavisnost, veća transparentnost u vezi sa vlasništvom nad medijima, stroža pravila u vezi sa finansiranjem reklama i odgovarajuća nadzorna tijela. Jer mediji moraju ostati nezavisni, slobodni, objektivni i profesionalni, sa najvišim profesionalnim standardima. Jer politika mora da drži ruke dalje od medija. Do konačnog usvajanja novog evropskog medijskog zakonodavstva, tek predstoji najteži korak, kada će početi pregovori sa državama članicama. Tada će zaista biti jasno koliko je uticaja na medije vladajuća politika spremna da se odrekne. Tada će doći čas istine - zaključio je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:32