ugroženo krdo divokoza / - NP
24/06/2024 u 11:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Neodgovornim korišćenjem drona ugroženo krdo divokoza u NP Durmitor

Neodgovornim korišćenjem bespilotne letjelice u NP Durmitor nesavjesni posjetioci ugrozili su krdo divokoza, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore.

- Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore oštro osuđuje ovo nezakonito djelo posebno ističući da je NP Durmitor jedinstveno prirodno područje čiji je zaštitni znak upravo ova ugrožena i zaštićena vrsta čija je populacija, nakon višegodišnjih mjera zaštite i napora JPNPCG i drugih nadležnih institucija, stabilna i u porastu. Ističemo da ovim postupkom zbog nesavjesnog korišćenja letjelica dolazi do uznemiravanja životinjskog svijeta što je zabranjeno shodno Zakonu o zaštiti prirode i Zakonu o nacionalnim parkovima, a posebno u periodu razmnožavanja, ishrane, hibernacije ili migracije. Istovremeno, dronovi stvaraju buku i narušavaju mir što negativno utiče na faunu. Nacionalni parkovi će sve slučajeve uznemiravanja životinja prijaviti nadležnim organima kako bi se počinioci istih pravovremeno sankcionisali, navodi se u saopštenju.

image

ugroženo krdo divokoza

- NP

Kako pojašnjavaju, većina zemalja zabranjuje korišćenje dronova u nacionalnim parkovima, a razlog za to između ostalog su i upozorenja stručnjaka da upotreba bespilotnih letjelica šteti biodiverzitetu i uznemirava životinjski svijet parkova.

- S tim u vezi, naglašavamo da u granicama NPCG nije dozvljeno korišćenje dronova bez prethodno dobijenih saglasnosti od nadležnih državnih organa, Agencije za civilno vazduhoplovstvo, Agencije za zaštitu životne sredine i uz odobrenje Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore. Napominjemo da ćemo u narednom periodu u saradnji sa nadležnim državnim organima preduzimati intenzivne radnje na kontroli i suzbijanju svih vrsta nezakonitih radnji u nacionalnim parkovima. Ovim putem apelujemo na sve posjetioce i korisnike prostora da poštuju unutrašnji red i pravila ponašanja u nacionalnim parkovima, dodaju u saopštenju.

Prema važećoj zakonskoj regulativi osoba koja upravlja dronom smatra se vođom vazduhoplova, i u slučaju prekršaja primjenjuju se kaznene odredbe propisane Zakonom o vazdušnom saobraćaju. Kazne mogu biti u iznosu od 500 do 2.000 eura.  Shodno Zakonu o nacionalnim parkovima novčanom kaznom od 1.000 eura do 40.000 eura kazniće se za prekršaj pravno lice, ako snima ili fotografiše u komercijalne svrhe bez odobrenja, a fizičko lice novčanom kaznom od 100 eura do 4.000 eura.

Kvadovi, kros motori i dronovi ne mogu u nacionalne parkove

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. jun 2024 11:36