Svjetski dan fizičke aktivnosti / - ŽELJKO ŠAPURIć
06/04/2024 u 13:54 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nikšić: Redovna fizička aktivnost važna za dobrobit pojedinca i društva

Povodom 6. aprila Svjetskog dana fizičke aktivnosti Institut za javno zdravlje Crne Gore je u saradnji sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje organizovao zdravstveno-vaspitni događaj na Trgu slobode, koji je privukao omaladinu ali i starije sugrađane da se informišu o zdravim stilovima života.

Dr Vilnerina Ramčilović, spec. socijalne medicine iz Instututa kaže da je cilj događaja da se ukaže na neophodnost usvajanja zdravijeg i aktvnijeg načina života, jer je dokazano da fizička aktivnost unapređuje fizičko i mentalno zdravlje, ali i da smanjuje rizik od nastanka hroničnih nezaraznih bolesti, moždanog i srčanog udara, dijabetesa i pojedinih vrsta malignih bolesti. 

Ramčilović ističe da na globalnom nivou sedanterni način života zauzima vodeću poziciju, što ne bi trebalo, i da je to "naročito alarmantno za mlade i djecu".  

- U svijetu jedna od četiri odrasle osobe ne ispunjava preporuke za neophodnom svakodnevnom fizičkom aktivnošću, a više od 80 posto adolescenata nije dovoljno fizički aktivno - navodi Ramčilović. 

Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za odrasle osobe jesu minimalno 150 do 300 minuta umjerene aerobne fizičke aktivnosti, minimalno 30 minuta svakodnevne fizičke aktivnosti ili 3,75 do 150 minuta intenzivne fizičke aktivnosti. Za djecu, kaže Radmilović, preporučuje se minimalno 60 minuta fizičke aktivnosti. Za starije, hroničke bolesnike preporučuje se da počnu sa slabijim fizičkim aktivnostima uz postepeno povećanje nivoa, ali je najvažnije je da se fizička aktivnost uskladi sa trenutnim zdravstvenim stanjem i preporukama izabranog doktora.

- Preporučuje se svakodnevna umjerena fizička aktivnost kao što su hodanje, trčanje, vožnja bicikla itd. Svaki korak je važan u okviru bilo koje aktivnosti od kuće do radnog mjesta i obrnuto, u toku slobodnog vremana ili neke sportske aktvnosti, a za djecu veliki značaj ima igra. Redovna fizička aktivnost nije samo važna za dobrobit pojedinca, već i za samo društvo, ali i ekonomiju i zaštitu životne sredine, jer hodanje i vožnja bicikla mogu smanjiti zagađenje ali i nivo buke u urbanim gradovima - kaže Ramčilović i dodaje da je redovna fizička aktivnost usko povezana i sa zdravom ishranom i da takvo praktikovanje dovodi do postizanja optimalne tjelesne težine i jačanju imuniteta. 

image

Svjetski dan fizičke aktivnosti

- ŽELJKO ŠAPURIć

U tom cilju, na Trgu je postavljen promotivni štand Instituta za javno zdravlje Crne Gore, na kome se dijelio promotivni materijal, a specijalisti higijene su bili su za davanje savjeta o pravilnoj ishrani i zdravim stilovima života. Posjetioci su mogli i da izmere svoj body mass index (BMI) i vide da li je njihova težina optimalna. 

Milena Mitrović, saradnica u nastavi na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje i koordinatorka organizovanog projekta kaže da je ovo prvi zajednički projekat koji realizuju za Institutom i istče da su ovakvi događaji značajni imajući u vidu podatke Svjetske zdarvstvene organizacije da je veliki broj odraslih i djece nedovoljno fizički aktivno, što utiče na razvoj mnogih bolesti ali i gojaznosti, koja predstavlja veliki problem u svijetu.

- Zbog toga smo danas zajedno sa našim studentima pripremili  različite aktivnosti. Imamo poligon za mlađi uzrast, lopte za fudbal, košarku i odbojku kako bi zainteresovani mogli da biraju. Očekujemo da ćemo i ubuduće imati slične akcije, ne samo za Dan sporta već i drugim danima s obzirom na značaj fizičke aktivnosti i koliko imamo fizički neaktivnih i prekomjerno uhranjenih i gojaznih osoba - kaže Mitrović i dodaje da će nastaviti saradnju sa Institutom u cilju promocije zdravih stilova života. 

Mitrović na kraju dodaje da se nada da će uspostaviti i saradnju sa nadležnim institucijama kao jedini Fakultet za sport i fizičko vaspitanje u okviru svojih projekata koje bi mogli da realizuju na novom Spostsko-rekreativnom centru koji se gradi na Trebjesi, jer "oni sa jedne strane imaju infrastrukturu a fakultet obučen kadar".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 07:20