Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja / - ŽELJKO ŠAPURIć
28/02/2024 u 13:32 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nikšić: Sa Trga slobode zajedno poručili da "Nasilje prestaje ovdje"

Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obilježen je danas u Nikšiću

NVO "Osvit" je u saradnji sa Opštinom Nikšić na Trgu slobode organizovala obilježavanje dana Ružičastih majica, poznat i kao Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Ovaj dan posvećen je promociji borbe protiv različitih oblika vršnjačkog nasilja koje je, nažalost,  sve zastupljenije u društvu. 

- Ovo je dan koji slavi čitavi svijet. Život je lijep, ali ne smjemo nanositi drugima bol, jer ako nanosimo drugu ili drugarici bol, nanosimo ga njegovoj cijeloj porodici. Zato danas pod sloganom "Nasilje ovdje prestaje" možemo da kažemo da je DOSTA a vi djeco treba da radite na prevenciji. Ako vidite druga/drugaricu u problemu, obratite mu se i pokažite mu da je vaše srce čisto - kazali su ispred NVO "Osvit".

Vojin Striković, psiholog i savjetnik predsjednika Opštine Nikšić istakao je da je akcija rezultat dugogodišnjeg rada nevlading sektora i lokalne samouprave u borbi protiv problema vršnjačkog nasilja među najmlađim sugrađanima u cilju podizanja svijesti i ukazivanja na značaj problema i njegovog rješavanja. 

- Bilo koji oblik vršnjačkog i devijantnog ponašanja jedan je od problema kojim je opterećen ne samo Nikšić, već cijela Crna Gora. Radi se o nečemu što treba da promjenimo zajedničkim akcijama i da napravimo strategije koje će našu djecu staviti u sigurno okruženje - kazao je Striković i pozvao sve institucije i organizacije na saradnju. 

Predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković ovom prilikom je istakao da se radi o važnoj temi za sve, posebno za "nosioce najveće odgovornosti."

- Vršnjačko nasilje je nasilje nad našom budućnošću i uništavanje boljeg sjutra kojem svi težimo i moramo biti spremni da zajednički damo odgovor kao institucije sistema na lokalnom i državnm nivou, kako bismo ga prvenstveno prevenirali, a nije mnogo manje važno ni djelovanje u odnosu na vršnjačko nasilje - kazao je Vuković. 

 

Podsjetio je da je nasilje na društvenim mrežama posljednjih godina posebno prisutno i da je značajno da se djeluje zajednički, a prvi korak u tome jeste prijavljivanje nasilja. 

- To je način kako možemo djelovati u odnosu na posljedicu, a kako možemo djelvati u odnosu na uzrok jeste upravo današnji događaj koji je pokazatelj kako možemo podizati kulturu dijaloga u društvu koje nikako ne smije postati tolerantno na nasilje, naročito ne na vršnjačko nasilje. Nadam se da ćemo svi zajedno uticati na smanjenje vršnjačkog nasilja u narednom periodu i da ćemo imati sve manje povoda a više razloga da podižemo svijest o ovom problemu  - kazao je Vuković. 

Svoj glas i stav iznijeli su i najmlađi sugrađani grada pod Trebjesom. 

Sportisti Andrija Vulević i Đorđe Otašević iz košarkaškog kluba "Sutjeska" ovom prilikom poručili su svojim najmlađim sugrađanima da je sport jedna od najboljih opcija za druženje. 

- Kroz sport možemo steći razna prijateljstva i kumstva za čitav život - kazao je Vulević. 

Otašević je istakao da u proteklom vremenu rade na formiranju većih društvenih grupa kada je u pitanju podrška u borbi protiv vršnjačkog nasilja i poručio da "kroz sport možemo da pomognemo jedni drugima i da se podržavamo". 

Helena Jovanović se obratila ispred JU Srednja stručna škola za koju se, kako kaže, vezuju određeni stereotipi i predrasude da je "muška škola u kojoj se događaju tuče i čarke".

- To nije tako kao što se govori. Mi smo jedna izuzetna složna zajednica koja može da funkcioniše u timu i prevenira nasilje. Naša škola je prethodnih godina učestvovala i mnogobrojim projektima i raspisivala ih, kao što su projekat o "Socijalno-emocionalnim kompetencijama kod mladih i djece", gdje smo učili o vještinama koje su potrebne za prevenciju nasilja - tolerancija, samopoštovanje, samokontrola itd. - istakla je Jovanović i poručila da "nasilje nije rješenje i da treba da ga zaobilazimo i mirno rješavamo probleme". 

Ona je dodala da je ove godine škola krenula sa realizacijom projekata same prevencije nasilja, potom elektronskog nasilja i prevencije bolesti zavisnosti u saradnji sa drugim nikšićkim osnovnim i srednjim školama, a jedna od aktivnsti je i razgovor sa žrtvama nasilja. 

Jana Bojić iz Srednje muzičke škole koja broji oko 30 učenika istakla je da se u njihovoj školi nije zabilježila pojava vršnjačkog nasilja. 

- Mi činimo jednu malu porodicu gdje nas profesori kroz raznovrsne radionice ali i svakodnevno uče da budemo složni i da budemo jedni drugima podrška, što je jako bitno u današnjem vremenu gdje je nasilje sve češće - kazala je Bojić i dodala da se nada da će ova priča podstaći žrtve da prijave nasilje i da znaju da je "uvijek neko uz njih" ali i učenike drugih škola da budu složni i uživaju u zajedničkom druženju. 

Mina Kostić, predsjednik Učeničkog parlamenta OŠ "Olga Golović" kazala je da "svi znamo koliko nasilje utiče na vršnjake" i poručila svima da znaju "da svaki problem ima rješenje"

- To rješenje se uvijek može završiti na drugi način, razgovorom a ne nasiljem. Ako smo žrtva nasilja ne treba da imamo strah od toga. Ako imamo problem, treba da se obratimo starijima i razrednim starješinama i da ga prijavimo - kazala je Kostić i dodala da "život treba da bude pun ljubavi, a ne mržnje". 

Trg slobode je simbolično bio u tonu ružičastih majica i balona koje su na kraju najmlađi okupljeni sugrađani pustili ka nebu u znak podrške rješavanja problema vršnjačkog nasilja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 14:58