Finalizacija PAP projekta / - FOTO: UPRAVA CARINA
03/07/2024 u 17:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Novi najavni carinski elektronski sistem u poštanskom i pomorskom prometu u funkciji od jeseni

Novi elektronski najavni sistem za obradu podataka o pošiljkama u poštanskom i pomorskom prometu trebalo bi da bude u upotrebi od jeseni, saopšteno je iz Uprave carina.

Posjetom Logističkom centru Pošte Crne Gore u Podgorici obilježen je završni događaj Projekta Uspostavljanja elektronskog najavnog sistema za obradu podataka o pošiljkama (Pre-arrival processing/PAP) u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno, tokom posjete je menadžmentima Uprave carina i Pošte predstavljen novi sistem za PAP poštanske pošiljke, koji je uspostavljen uz tehničku podršku GIZ-a, kroz program njemačke Alijanse za trgovinske olakšice, i finansiran od Vlade Njemačke.

Iz Uprave carina su rekli da su u okviru Projekta stvoreni uslovi za digitalizaciju procesa kako u poštanskom, tako i u pomorskom prometu.

- Očekivanja su da će obje komponente sistema – za obradu podataka u poštanskom i pomorskom prometu biti u upotrebi od ove jeseni - rekli su iz Uprave carina.

Oni su dodali da je jedan od koraka u postupku koji je kroz projekat eliminisan već značajno smanjio vrijeme carinjenja poštanskih pošiljki, a da će, kada sistem bude pušten u produkciju, to vrijeme biti dodatno smanjeno.

Iz Uprave carina su podsjetili da je prošle godine potpisan Sporazum o saradnji između Pošte i Uprave, čime je ojačana njihova instutucionalna saradnja i postavljena osnova za novi sistem.

Vršilac dužnosti direktora Uprave carina, Vladimir Bulajić, istakao je da su u okviru projekta realizovane brojne aktivnosti uz korišćenje slovenačkog iskustva i praksi, te da je rezultat projekta funkcionalni sistem, odnosno aplikacija za prethodnu najavu pošiljki koja će ubrzati i olakšati promet robe i carinske procedure.

On je zahvalio GIZ-u na saradnji i podršci, kao i predstavnicima Pošte Crne Gore, koji su bili pouzdan partner tokom trajanja projekta.

Kako je naveo Bulajić, završetak projekta u izazovnom vremenu predstavlja uspjeh i rezultat zajedničkog rada obje institucije i važnu nadogradnju elektronskih sistema.

- Projekat uvodi automatizovane, bespapirne obrade podataka o robi, pa će ova aplikacija omogućiti razmjenu elektronskih podataka prije prispeća pošiljki u zemlju i obezbijediti da pošiljka bude što prije moguće isporučena krajnjem primaocu putem Pošte. Prelazak na bespapirno poslovanje i digitalizacija carinskih procedura je nešto čemu stremimo po uzoru na moderne carinske službe - naglasio je Bulajić.

Izvršni direktor Pošte Crne Gore, Josip Đurašković, istakao je važnost ovog projekta za unapređenje usluga Pošte i naveo da je zadovoljan postignutim rezultatima i uspješnom saradnjom sa svim uključenim stranama.

Projektna menadžerka iz GIZ-a, Snežana Vujanović ocijenila je da završetak PAP projekta predstavlja značajan korak naprijed za Crnu Goru u modernizaciji carinskih procedura, unapređenju efikasnosti, jačanju transparentnosi i pojednostavljanju procedura za legalnu trgovinu.

Ona se zahvalila crnogorskim institucijama na konstruktivnoj saradnji i doprinosu u realizaciji projekta.

Pored uspostavljanja PAP sistema, u okviru projekta sprovedeno je više od 15 tehničkih obuka i radionica za službenike institucija koje će koristiti sisteme.

Predstavnici institucija imali su priliku i da posjete Sloveniju, učestvuju na WCO UPU konferenciji u Tokiju, na WTO Globalnom forumu, DHL-u, Deutsche Post, na sastanku Post Europe u Rimu, te ugoste carinske službe Ruande i Kosova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

03. jul 2024 17:37