divojarac np / - FOTO: NVO BREZNICA
23/12/2022 u 21:12 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NVO "Breznica": Ukrajinci ubijaju zaštićenu divljač u Nacionalnim parkovima Crne Gore - ustrijelili divojarca

NVO "Breznica" poziva policiju i ODT iz Pljevalja da odmah javnosti saopšte detalje o ovom događaju kao i da objave puna imena svih učesnika u ovom, kako kažu, drskom i gnusnom ubijanju životinje u zaštićenoj zoni nacionalnog parka

-Jutros je u srcu NP "Durmitor" nedaleko od mjesta Tepca, odstrijeljena jedinka divojarca u trećoj godini starosti. Čuvari dobara NP "Durmitor" po saznanju i izlasku na lice mjesta, zatekli su tri strane državljanke pored leša odstrijeljenog divojarca, dok su dvojica krivolovaca koji su i počinili ovaj zločin uspjeli pobjeći nepristupačnim terenom/ stijenama kanjona rijeke Tare, odnoseći sa sobom dvije snajperske puške sa sofisticiranom opremom za ubijanje, čime su i izršili ovaj zločin- saopštio je Milorad Mitrović iz NVO "Breznica".

Mitrović je kazao da je Rendžerska služba NVO "Breznica" i ranije bila u saznanju da je ova grupa stranih državljana smjestena u jednom od Žabljačkih hotela i da su ih poslednjih mjeseci aktivisti te NVO, ali i mještani, viđali u zaštićenoj zoni nacionalnog parka sa oružjem.

- Sumnja se da su ova dvojica bjegunaca - krivolovaca bivši pripadnici odredjenih paravojnih struktura iz Ukrajine, koji su došli u Crnu Goru- kazao je Mitrović.

Dodaje da je nepoznanica razlog njihovog dolaska, ali tvrdi da je ta grupa stranih državljana u posjedu modernog naoružanja i opreme kojom vrše odstrel zakonom zaštićene i ugrožene divljači (Durmitorske divokoze) čija je brojnost "svedena" na biološki minimum.

- Posebno je zanimljivo, kako je moguće da su ovi Ukrajinski državljani došli u posjed ovakvog oružja i opreme, poput specijalne opreme: noćnih optičkih nišana, opreme za noćni lov/termovizijama i sl. Postavlja se pitanje da li su ovi kriminalci to oružje i opremu unijeli u Crnu Goru ili su je nabavili ovde, na koji način i od koga?- navodi on.

Poziva policiju i ODT iz Pljevalja da odmah javnosti saopšte detalje o ovom događaju kao i da objave puna imena svih učesnika u ovom, kako kažu, drskom i gnusnom ubijanju jedinke divojarca u zaštićenoj zoni nacionalnog parka.

-Takođe pozivamo upravu Policije Crne Gore da hitno javnosti i građanima saopšte da li se traga i da li su locirani, od zakona odbjegli Ukrajinski državljani koji su u bjekstvu i ako je odgovor "da", da javnosti i građanima saopšte rezultate te potrage. Ako to ne urade u roku od dvadestčetiri sata, mi ćemo se javnosti i građanima obratiti sa ostalim detaljima i informacijama koje su u našem posjedu, sa punim imenima učesnika, ovog, po svim obilježjima terorističko kriminalnog akta- zaključuje Mitrović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 13:04