/ - FOTO: NVO GREEN HOME
02/02/2024 u 20:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) NVO Green Home edukativnim izletom na Skadarsko jezero obilježila Međunarodni Dan močvarnih staništa

Učesnici su imali prilike da čuju o prirodnim fenomenima koji karakterišu ovaj nacionalni park, kao i prijetnjama koje su prisutne u ovom ekosistemu, uz posmatranje vrsta karakterističnih za vlažna staništa

NVO Green Home je danas obilježila Međunarodni Dan močvarnih staništa edukativnim izletom u NP Skadarsko jezero. Izletu su prisustvovali srednjoškolci, studenti, istraživači, ljubitelji prirode kao i znatiželjni građani.

image
- FOTO: NVO GREEN HOME

Učesnici su imali prilike da čuju o prirodnim fenomenima koji karakterišu ovaj nacionalni park, kao i prijetnjama koje su prisutne u ovom ekosistemu, uz posmatranje vrsta karakterističnih za vlažna staništa.

image
- FOTO: NVO GREEN HOME

- Tema ovogodišnjeg Dana močvarnih staništa je: Močvare i ljudsko blagostanje, čime se želi ukazati na to koliko su močvare od krucijalnog značaja za ljudski život, zbog vitalnih usluga koje one pružaju ljudima kao što su: filtriranje vode, obezbjeđivanje hrane, ublažavanje klimatskih promjena, podrška biodiverzitetu i brojne druge - navode u saopštenju.

image
- FOTO: NVO GREEN HOME

Podsjećaju da je Međunarodni Dan močvarnih staništa proglašen 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru. Konvencija o močvarama je međuvladin ugovor koji pruža okvir za nacionalno djelovanje i međunarodnu saradnju za očuvanje i mudro korišćenje močvara i njihovih resursa a do danas ga je potpisala 171 zemlja svijete. Na listi močvara koje imaju međunarodni status zaštite, odnosno na Ramsarskoj listi uvrštena 2414 močvara.  

image
- FOTO: NVO GREEN HOME

U Crnoj Gori, na Ramsar listi močvara od međunarodnog značaja se nalaze Skadarsko jezero, Ulcinjska solana i Tivatska solila. Među ostalim važnim lokacijama kada su u pitanju močvarna staništa ističu se: Mareza, Lužnica, Buljarica, Plavsko jezero sa okolinom, Jezerska površ na Durmitoru, Šasko jezero i dr.

image
- FOTO: NVO GREEN HOME

I pored sve važnosti, močvare su jedan od najugroženijih ekosistema na Zemlji, sa velikom stopom nestajanja što je i razlog obilježavanja ovog datuma na međunarodnom nivou. Uzroci degradacaije i gubitka vlažnih staništa i močvara su isušivanje, izmjene staništa, zagađenja, prekomjerna eksploatacija i klimatske promjene a karakterišu i naša močvarna staništa.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:30