/ Милан Газдић - Милан Газдић
08/04/2023 u 11:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NVO sektor: Milan Gazdić trpi pritiske investitora i Vlade

Više nevladinih organizacija podržalo je direktora Agencija za zaštitu životne sredine Milana Gazdića koji, kako su saopštili trpi pritiske.

Oni su poručili da put Crne Gore ne smiju biti kamenolomi u zaštićenoj baštini, veliki muzički festivali u nacionalnim parkovima ili slijetanja aviona na gdjezdilišta zaštićenih vrsta.

- Mi, dolje potpisani, izražavamo apsolutnu podršku naporima Agencije za zaštitu životne sredine i direktoru Milanu Gazdiću da nesmetano obavlja svoju jedinstvenu ulogu u skladu sa načelima zaštite prirode i poštovanja ekoloških standarda, a u odnosu na pritiske koje trpi od strane članova Vlade i brojnih investitora - navodi se u zajedničkom saopštenju.

Kako se navodi, Agencija za zaštitu životne sredine od svog petnaestogodišnjeg postojanja, trinaest godina je u mnogim slučajevima bila saučesnik u devastaciji prirode.

- U tom periodu izdavala je kontroverzne saglasnosti za minihidroelektrane, eksploataciju šljunka, sječe šuma, devastaciju Tare prilikom izgradnje autoputa i mnoge druge sporne projekte koji su bili na uštrb prirode Crne Gore i u suprotnosti sa postulatima održivog razvoja - smatraju NVO aktivisti.

Kako se dodaje u saopštenju, u protekle dvije godine otkako se na direktorskom mjestu našao Gazdić, Agencija za zaštitu životne sredine prestala je sa lošim praksama i počela da po prvi put implementira zakone u cilju zaštite prirode, što staje na žulj svima koji su preko devastacije životne sredine i kršenja zakona uspijevali da stiču profit i političke poene.

- Značajni iskoraci napravljeni su u oblasti očuvanja životne sredine upravo zahvaljujući direktoru ove institucije. Takođe dr Gazdić postao je i Šef pregovaračke grupe za Poglavlje 27 pristupanja Evropskoj uniji - navdi se u saopštenju.

Ističu da je samo u 2022. godini, direktor Agencije ostvario značajnu uštedu, vraćajući u budžet Crne Gore skoro 300.000 eura, što nije bila praksa direktora ove institucije do sada.

- Suma koja je ušteđena za vrijeme Gazdićevog upravljanja i ono što je urađeno za ovaj period za prirodu Crne Gore i državu je mnogo značajnije nego dobiti od festivala zbog čijih dozvola za održavanje Agencija trpi pritiske i to samo zato što želi da radi u skladu sa zakonom i za dobrobit prirode Crne Gore što je i njena nezavisna uloga - navode iz NVO-a.

Poručili su da put Crne Gore ne smiju biti kamenolomi u zaštićenoj baštini, veliki muzički festivali u nacionalnim parkovima ili slijetanja aviona na gdjezdilišta zaštićenih vrsta.

- I zbog toga još jednom izražavamo podršku Milanu Gazdiću jer je odlučio da postupi u skladu sa zakonima bez obzira na sve pritiske i prijetnje koje trpi od investitora, zagađivača, ali i donosioca odluka koji ne razumiju šta znači ekološka Crna Gora, održivi razvoj i nezavisne institucije, pa samim tim vrše protivpravan uticaj na rad ove Agencije - navodi se u saopštenju.

Koalicija za održivi razvoj,

Crnogorsko društvo ekologa,

Udruženje Dr Martin Schneider-Jacoby,

Centar za zaštitu i proučavanje ptica,

Ozelenimo Crnu Goru,

Organizacija KOD,

Eco Bonton,

Eco patriotizam,

Eco team

Inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu,

Ko ako ne arhitekt – KANA ,

Green Home

Inicijativa Dalje nećeš moći,

Ne bacajmo boce,

Zeleni Kolašin,

Udruženje ljubitelja Gorice i prirode,

Expeditio,

Fondacija Petrović Njegoš,

Fidelity consulting,

NVO Jednako, NVO Mogul,

Centar za interetničke odnose i manjinska prava,

, Centar za istraživačko novinarstvo,

Udruženje žena preduzetnica Ulcinj,

Inicijativa Spasimo Komarnicu.

NVO Jednako

Oči Podgorice,

Društvo mladih ekologa Nikšić

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 17:55