Seminar o vakcinaciji / - IJZ
25/09/2024 u 15:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Od narednog vikenda startuje jesenja kampanja vakcinacije protiv HPV infekcija

Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) je 24. septembra 2024. godine, uz podršku Crnogorskog komiteta za međunarodnu saradnju studenata medicine (MoMSIC), organizovao seminar na temu: ”Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa u Crnoj Gori“.

Povod za održavanje seminara je obilježavanje dvije godine od početka HPV vakcinacije u Crnoj Gori.

Seminar je primarno bio namijenjen pedijatrima, pedijatrijskim sestrama, ginekolozima, ginekološkim sestrama, epidemiolozima, sanitarnim tehničarima, zdravstveno - sanitarnim inženjerima, izabranim doktorima za odrasle, medicinskim sestrama/tehničarima drugih profila i studentima Medicinskog fakulteta. Seminar je bio izuzetno dobro posjećen, prisustvovalo je oko 200 učesnika.

image

Seminar o vakcinaciji

- IJZ

Seminar je otvorio prof. dr Dragan Laušević (IJZCG), a učešće kao predavači uzeli su: prim. dr Vesna Čolaković Popović, prof. dr Miloš Marković, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, dr Mirjana Štrbac, Institut za javno zdravlje Vojvodine i dr Milko Joksimović (IJZCG).

Kako je poručeno sa seminara -HPV vakcina pruža dugotrajnu zaštitu i primjenjuje se duže od 17 godina. Distribuirano je preko 500 miliona doza u preko 130 država svijeta. 

HPV vakcina ne izaziva sterilitet

- U Crnoj Gori se primjenjuje isključivo devetovalentna vakcina (HPV9, generičkog naziva Gardasil9®) koja pruža najširu zaštitu od dostupnih HPV vakcina i štiti od tipova 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58.  Vakcinacijom protiv HPV-a se smanjuje rizik od obolijevanja: raka grlića materice, raka anusa, raka vagine, raka vulve, raka usne duplje i ždrijela i raka penisa - naglašeno je na seminaru.
Pored prevencije malignih oboljenja ovom vakcinacijom se preveniraju i genitalne bradavice (kondilomi).
- Sva ispitivanja do sada su pokazala da je zaštita koju HPV vakcina pruža dugotrajna i da se za sada nije ukazala potreba za dodatnim dozama - istakli su učesnici seminara.
HPV vakcina je skupa vakcina za koju državni sistem zdravstva za sada u potpunosti pokriva troškove vakcinacije.
- Institut za javno zdravlje zajedno sa domovima zdravlja od nastupajućeg vikenda pokreće jesenju kampanju vakcinacije protiv HPV infekcija. Fokus kampanje će biti na vakcinaciji djevojčica i dječaka uzrasta od 9 do 14 i 15 do 18 godina i manjim dijelom na vakcinaciji djevojaka i mladića uzrasta od 19 do 26 godina. Kampanja će uključiti promociju putem društvenih mreža (na zvaničnim stranicama IJZCG), putem mas medija. Pored vakcinacije u redovnim terminima, ista će biti organizovana i tokom dana vikenda u većini opština.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. septembar 2024 15:01