Pomen Momiru Bulatoviću / - MEDIA BIRO
27/06/2024 u 15:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Održan pomen bivšem predsjedniku Crne Gore: Momir Bulatović ostavio divan spomen na zemlji

Pomen bivšem predsjedniku Crne Gore Momiru Bulatoviću održan je danas u kučkom selu Raći.

Povodom obilježavanja pet godina od smrti Momira Bulatovića i šesnaest godina od smrti Boška Momira Bulatović, okupili su se porodica, prijatelji, kolege i veliki broj predstavnika javno-političkog života u Crnoj Gori, dok je pomen služio mitropolit crnogorsko-primorski, gospodin Joanikije.

image

Pomen Momiru Bulatoviću

- MEDIA BIRO

- Momir Bulatović je bio mislilac koji je mogao da se uzdigne i iznad dnevne i lokalne politike i da razmišlja na planetarnom planu. Kako vrijeme prolazi, njegova misao dobija sve veći značaj. Kada je kao mlad čovjek ušao u politiku sa idealima noseći u svom srcu kosovsku misao, čini se da je jedan od njegovih prvih javnih nastupa bio sa tom mišlju. Ostavio je svojoj porodici, svom bratstvu, plemenu, narodu i Crnoj Gori jedno lijepo nasljeđe. Momir Bulatović se uzdigao iznad svog vremena i pokazao da je čovjek. Neka ovaj pomen bude blagoslov njegovoj porodici, njegovom potomstvu, njegovim srodnicima i Crnoj Gori. Nek se njegova duša raduje na nebesima zato što je ostavio divan spomen na zemlji zbog čega se uvijek sa poštovanjem, sa pijetetom i ljubavi možemo okupiti oko njegovog groba, u njegovom zavičaju, pored ove divne svetinje - poručio je mitropolit Joanikije.

U ime porodice prisutnima se obratio Ivan Bulatović koji se zahvalio svim ljudima koji su se u velikom broju okupili u spomen na Momira i njegovog sina Boška Bulatovića, a iz ugla Boškove sestre i Momirove kćerke obratila se Nina Bulatović.

- Boško Bulatović je bio čovjek rijetke i posebne duhovne strukture i to su znali svi koji su ga poznavali i bili bliski sa njim. Boško je otišao u svojoj 21. godini kao mudrac. Boško je moja najveća životna lekcija. Momir Bulatović nije bio samo moj otac. Momir Bulatović je bio čovjek ovoga naroda i to znaju svi, i oni koji su ga poznavali i oni koji ga nisu direktno poznavali. Ja sam imala životnu privilegiju da budem njegova mezimica. Momir je i u ekonomiju i u politiku unosio duhovnost. Boško i Momir mogu samo da pozivaju na lijepu emociju, a to potvrđuje današnji dan, jer svi ljudi koji su danas došli, došli su punog srca. To je pravo bogatstvo za moju majku i mene. Ja danas, nanovo, prenosim svim svojim bićem zahvalnost Bošku i Momiru za sve ono što su oni bili na ovom zemaljskom svijetu i što su sada -navela je Bulatović.

image

Pomen Momiru Bulatoviću

- MEDIA BIRO

Među mnogobrojnim kolegama i učesnicima javno-političkog života posebnu počast Momiru Bulatoviću dao je i predsjednik Skupštine Crne Gore, Andrija Mandić.

- Momir Bulatović je jedna od najvećih istorijskih ličnosti Crne Gore – čovjek koji je bio na čelu Crne Gore i na čelu Savezne vlade u vrijeme teških izazova početkom 90-ih i napada na SR Jugoslaviju 1999. godine. Upravo zahvaljujući njegovoj pameti i dobroj procjeni Crna Gora je jedina od bivših jugoslovenskih republika gdje se nije odigrao građanski rat. Mir i stabilnost su bile važne odrednice u politici Momira Bulatovića, a kao čovjek i kao osoba koja je držala do tradicionalne Crne Gore uradio je sve da one loše stvari po kojima se nažalost danas Crna Gora prepoznaje u svijetu zaustavi. Danas su posljedice toga i ova borba koju vodimo da Crna Gora bude slobodna i da bude oslobođena od kriminala i korupcije, da u Crnoj Gori svi jedni drugima budemo braća, kao što je želio Momir Bulatović - naveo je Mandić.

Veliki trag koji je Momir Bulatović ostavio na Crnu Goru istakao je i bivši ministar finansija, političar i ekonomista, Aleksandar Damjanović.

- Nije lako sačuvati sebe i poštenje u politici, rijetki se sačuvaju. Momir je bio taj koji se sačuvao i koji je sačuvao sve nas na način na koji je on poimao politiku. Došle su promjene u Crnoj Gori za koje se Momir zalagao, a na nama koji se bavimo politikom je da čuvamo ovu državu, baštinimo najbolju tradiciju na način na koji je to radio i pokojni Momir. Bulatović zaslužuje da mu se Crna Gora oduži na pravi način. Nadam se da će se realizovati ideja o spomeniku koji će bivši predsjednik naše države, nadam se, dobiti u Podgorici. Pozivam aktuelne vlasti da u tom pravcu naprave određene korake - poručio Damjanović.

Od smrti Momira Bulatovića pet godina

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 17:01