/ FOTO: IJZ
12/03/2023 u 12:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Održane edukacije: Komunikacija sa roditeljima o HPV vakcinaciji

Na obuci je učestvovalo 50 zdravstvenih radnika iz 16 domova zdravlja

Uspješno sprovođenje Programa HPV vakcinacije predstavlja dvosmjernu komunikaciju o odnosu koristi i rizika HPV vakcinacije radi podizanja nivoa svjesnosti , unapređenja znanja i oblikovanja stavova u ciljnoj populacionoj grupi.

- Stoga, zdravstveni radnici predstavljaju okosnicu napora na planu efikasne komunikacije u fuknkciji promocije i prihvatanja HPV vakcinacije, kao javno-zdravstvene mjere koja štiti zdravlje i čuva živote, a edukacija zdravstvenih radnika predstavlja jedan od strateških prioriteta. U tom smislu, predstavnici Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), uz podršku Kancelarije SZO u Crnoj Gori, 11. marta godine održali su edukacije za zdravstvene radnike na temu: “Komunikacija sa roditeljima/starateljima o HPV vakcinaciji”- navodi se u saopštenju.

Edukacije su prioritetno bile namijenjene pedijatrima i pedijatrijskim sestrama, a održane su na nivou cijele Crne Gore kako bi predstavnici svih domova zdravlja bili u prilici da prisustvuju edukaciji. Na obuci je učestvovalo 50 zdravstvenih radnika iz 16 domova zdravlja.

- Edukaciju koja je  održana u Podgorici za predstavnike domova zdravlja (Podgorica, Nikšić, Danilovgrad i Cetinje) otvorile su dr Ivana Živković , generalna direktorica direktorata za javno zdravlje u Ministarstvu zdravlja i dr sci med Mina Brajović, Šefica SZO kancelarije u Crnoj Gori- navodi se u saopštenju,

Dr Živković je tom prilikom istakla: “Jako sam ponosna što su Ministarstvo zdravlja i IJZCG uz veliku podršku SZO, nakon napornog rada i priprema uspjeli da uspostave Program HPV vakcinacije kao sistemski preventivni program i što je pet mjeseci nakon početka HPV vakcinacija proširena na sve djevojčice uzrasta 9-14 godina”.

Prema riječima dr sci Mine Brajović ,šefice SZO u Crnoj Gori, žene u Crnoj Gori češće i više obolijevaju i umiru od kancera grlića materice nego žene u bilo kojoj drugoj zemlji regiona Evrope.

Ona je dodala: “Ovaj trend moguće je preokrenuti  i učiniti da oboljenje postane prošlost uz insistiranje na sveobuhvatnom programu kontrole kancera grlića materice, uključujući i vakcinaciju 90% djevojčica do 15-te godine života, protiv HPV virusa.

Brajović istakla je da nema transformacije zdravstvenog sistema, oporavka od COVID-a,  kao ni efikasne kontrole kancera grlića  materice i uspješne vakcinacije protiv HPV-a bez kompetentnih, motivisanih zdravstvenih radnika kojima se vjeruje. 

- Nakon podrške u izradi Akcionog plana za uvodjenje HPV vakcine , SZO nastavlja sa podrškom zdravstvenom sistemu Crne Gore sa fokusom na jačanje kapaciteta zdravstvenih radnika da sa pozicija nauke i naučnih istina, kroz strukturiranu komunikaciju, pomognu  građanima da razumiju benefite HPV vakcinacije, kao primarne prevencije i ohrabre ih da donesu jedinu ispravnu odluku - da vakcinišu svoje djevojčice protiv HPV virusa- zaključila je Brajović.

Takođe, prisutnima se obratio dr Milko Joksimović, spec. epidemiolog koji se zahvalio Kancelariji SZO u Crnoj Gori na pomoći tokom priprema i potom sprovođenja Programa HPV vakcinacije i u svom uvodnom obraćanju naglasio: „Iskustva i brojna istraživanja nedvosmisleno ukazuju da su za uspjeh HPV vakcinacije najvažniji samopouzdani zdravstveni radnici koji kroz snažne preporuke prema roditeljima jasno komuniciraju benefite HPV vakcinacije”.

U Budvi je održana edukacija za predstavnike domova zdravlja (Herceg Novi, Tivat, Kotor, Budva, Bar i Ulcinj) koju je otvorio direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore, dr Igor Galić.

- Prevencija raka grlića materice predstavlja jedan od prioriteta zdravstvenog sistema Crne Gore, posebno Instituta koji koordinira sa dva važna sistemska procesa HPV vakcinacijom i skrining programom raka grlića materi. Institut za javno zdravlje Crne Gore je u posljednjih 15 mjeseci uložio mnogo resursa, materijalnih, organizacionih i stručnih da se uspostave ova dva programa. Posebno smo zadovoljni što smo u periodu pandemije uspostavili Program HPV vakcinacije. Nastavljamo da jačamo kapacitete naših zdravstvenih radnika kako bi bili spremni da na najbolji način odgovore savremenim izazovima u procesu imunizacije- naglasio je Galić.

Zaključio je daje ulaganje u vještine komunikacije nema alternativu i prepoznato je kao jedno od glavnih determinatni za uspješan program imunizacije. U Bijelom Polju je održana edukacija za predstavnike domova zdravlja (Pljevlja, Bijelo Polje, Kolašin, Mojkovac, Berane, Plav i Andrijevica) kojoj je ispred IJZCG prisustvovala Miljana Pavličić, dipl. biohemičar, pomoćnica direktora za kvalitet koja je istakla:

- Sprovođenje Program HPV vakcinacije je od velikog značaja za javno zdravlje ,prioritet u sprovođenju ovog programa jeste da se uspostavi redovan i održiv proces vakcinacije, da se sprovodi što šira vakcinacija sustizanja djevojčica i djevojaka tokom prve dvije godine od uspostavljanja programa, uvođenje rodno neutralne (i djevojčica i dječaka) vakcinacije u primarnoj ciljnoj grupi  i da se do 2030. godine postigne cilj koji je SZO postavila,a to je da 9 od 10 djevojčica bude vakcinisano najkasnije do 15.-og  rođendana- navodi se u saopštenju.

Takođe, Pavličić je iskoristila priliku da se zahvali Ministarstvu zdravlja i Kancelariji SZO u Crnoj Gori, na pomoći i podršci u svim preduzetim aktivnostima u promociji HPV Programa u Crnoj Gori.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 18:16