Владика Јоаникије / Фото: Жељко Шапурић
27/08/2021 u 10:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Огласила се Митрополија: Устоличење митрополита на Цетињу у недјељу, али без народног сабора

Дочек патријарха Порфирија биће организован испред Храма у Подгорици, пише у саопштењу

Митрополија црногорско приморска саопштила је да ће организовати устоличење митрополита Јоаникија на Цетињу у недјељу 5. септембра, али без планираног народног сабора. 

Из Митрополије су казали да желе да дају максималан допринос миру и стабилности Црне Горе, али и да испоштују епидемиолошке мјере.

- Одлучили смо да се устоличење обави под сводовима Цетињског манастира, на литургијском сабрању којим ће началствовати патријарх српски ГПорфирије, уз саслужење епископа из наше и других сестринских Цркава са свештенством и уз присуство представника црквених општина из Црне Горе. Дакле, овај догађај обавиће се без раније планираног свенародног сабора испред Цетињског манастира- додали су из Митрополије. 

Истакли су да је устоличење Митрополита радост цијеле Цркве, па су позвали свештенство да са вјерујућим народом тог дана у свим храмовима Митрополије литургијски прославе овај догађај.

- За све оне који остану у својим домовима Радио телевизија Црне Горе и Митрополија црногорско-приморска обезбиједиће директан телевизијски пренос из Цетињског манастира- пише у саоопштењу. 

Поручили су да сви они који желе да лично дочекају патријарха и приме његов благослов могу то учинити 4. септембра са почетком у 18 сати.

- Због тренутне епидемиолошке ситуације, дочек ће се одржати на отвореном испред Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици- наводе из Митрополије.

Надаље су у саопштењу истакли да не разумију, али не оспоравају "право неких грађана Црне Горе да наставак ове, очигледно вјековне и добро утемељене црногорске традиције, доживљавају као „атак“ на Црну Гору, њену слободу и слично".

- Јасно је да у најављеној и планираној цетињској свечаности нема ниједан нови детаљ који би се косио са досадашњом освештаном црквеном праксом у Црној Гори, па је неприхватљиво и неоправдано да се овом вјерском чину приписује било какав политички карактер, како то чине поједини партијски активисти, који ових дана подижу тензије међу браћом и предњаче у јавним протестима против устоличења, покушавајући да Цркви и њеном вјерном народу угрозе и оспоре основно људско право и слободу вјере. Шта год у овом тренутку мислили морамо схватити и прихватити чињеницу да је Црна Гора држава свих нас. У њој нема већих или мањих Црногораца – него, ваљда, по свему и у свему, само и једино – равноправних грађана. Европска, секуларна и грађанска Црна Гора не смије да се темељи на мржњи и искључивости, него на њеном Уставу и законима. Чувајући секуларни карактер и уставни поредак Црне Горе Српска Православна Црква, њени епископи, свештеници и вјерни народ у Црној Гори показали су одлучност, храброст али и јеванђељску мудрост и одговорност у свим досадашњим друштвено осјетљивим тренуцима којих, нажалост, није било мало. Својим хришћанским ставом и дјеловањем Црква се пројавила као кључни фактор мира и стабилности у Црној Гори, али, у исто вријеме, показала је висок степен грађанске и демократске свијести- закључује се у саопштењу Митрополије. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 16:14