Centar za narkomane pres / -LAZAR RUZIC
31/07/2022 u 20:25 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ombudsman tražio reakciju nadležnih: U Bijelom Polju sedmoro dјece bez roditelja nema zdravstvenu zaštitu

Korisnici imaju potrebu za kontinuiranim fizikalnim terapijama, a tretmane ne mogu da ostvare kroz sistem javnog zdravlja – navodi Snežana Miјušković

Zamјenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Miјušković zatražila јe od centara za sociјalni rad Nikšić, Pljevlja, Plav, Podgorica i Biјelo Polje, kao i ЈU Dječjeg doma "Mladost" u Bijeloј, da sačine planove usluga za djecu iz Male grupne zaјednice djece sa smetnjama u razvoju Bijelo Polje (MGZ), s obzirom da se radi o sedam mališana sa kompleksnim zdravstvenim problemima, a koјima niјe obezbiјeđena adekvatna zdravstvena zaštita u sistemu јavnog zdravlja. Na osnovu sprovedenog ispitnog postupka Zaštitnik je konstatovao da u Maloj grupnoj zajednici (MGZ) Bijelo Polje, boravi sedmoro djece bez roditeljskog staranja sa smetnjama u razvoju i kompleksnim zdravstvenim problemima. Djeca su smještena rješenjima organa starateljstva i, osim usluge smještaja, ne ostvaruju druge usluge.

– Korisnici imaju potrebu za kontinuiranim fizikalnim terapijama, a koje tretmane ne mogu da ostvare kroz sistem javnog zdravlja. Prilikom obilaska MGZ, koja je od 2019. godine formalno dio JU Dječijeg doma "Mladost" u Bijeloј, zapaženo je da zaposleni koji brinu o djeci, savjesno i odgovorno obavljaju svoj posao, te se stekao dojam tople atmosfere u odnosu sa korisnicima. Međutim, iako korisnici imaju kompleksne smetnje u razvoju, nemaju obezbijeđene redovne tretmane fizioterapeuta – ističe Miјušković u mišljenju.

Dom "Mladost" želi da pomogne

U svom izjašnjenju JU Dječji dom "Mladost" u Bijeloј, iskazao je namjeru da se korisnicima MGZ obezbijedi fizioterapeut, što Zaštitnik pozdravlja. Podsjećamo da socijalna i dječja zaštita, između ostalog, počiva na principima uvažavanja najboljeg interesa korisnika u ostvarivanju prava, kao i da Konvencija o pravima djeteta obavezuje države da djeci sa smetnjama u razvoju pruže posebnu brigu i da obezbijedi, u zavisnosti od dostupnih sredstava, pružanje pomoći takvom djetetu i onima koji su odgovorni za brigu o njemu, a naročito dјeci koјa su lišena roditeljskog staranja. Zaštitnik takođe ukazuje na važnost uspostavljanja međusektorske i međuinstitucionalne saradnje u cilju ostvarivanja najboljeg interesa djece sa smetnjama u razvoju. Na taj način bi se, kako navode, omogućilo kvalitetnije korišćenje ionako ograničenih stručnih kapaciteta zaposlenih u različitim institucijama, a čije usluge mogu i treba da koriste djeca sa smetnjama u razvoju.

– Činjenica da sada MGZ funkcioniše u okviru JU Doma "Mladost", Bijela, ne bi trebalo da utiče na mogućost ostvarivanja usluga koje se pružaju u lokalnoj zajednici u Bijelom Polju – navodi se u mišenju.

Iz izjašnjenja pojedinih dnevnih centara proizilazi da su, individualnim planom usluga, za korisnike predviđene vježbe gornjih i donjih ekstremiteta, te da je neophodno obezbijediti redovne tretmane fizioterapeuta, te da su u ranijem peiodu, upućivali korisnike u Institut "Dr Simo Milošević" u Igalu. Imajući u vidu da su djeca koja su smještena u MGZ lišena roditeljskog staranja i da imaju kompleksne smetnje, potreban je holistički pristup u radu s njima kao i liječenju.

– Stoga, osim što im je potrebno mnogo ljubavi i pažnje, potrebna im je i odgovarajuća terapija (fizikalna, kineziterapija), kao i potpuni defektološki tretman. Mišljenja smo da je potrebno preduzeti odgovarajuće aktivnosti, kako bi korisnici MGZ dobili kontinuirane tretmane fizioterapeuta i eventualno druge tretmane koje se procijene za potrebnim, a iste je moguće pružiti u sredini gdje se nalaze. Naime, djeca sa smetnjama u razvoju predstavljaju posebno osjetljivu kategoriju u medicinskom, psihološkom, pedagoškom i socijalnom smislu, a naročito činjenica da su bez roditeljskog staranja i smještena u instituciju – navodi se u mišljenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 19:44