Dubrovnik/ ilustracija / - FOTO: PIXABAY
01/10/2024 u 17:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Otvorena izložba o napadu na Dubrovnik u prostorijama Ministarstva ljudskih i manjinskih prava

Danas je u prostorijama Ministarstva ljudskih i manjinskih prava otvorena izložba pod nazivom „Opsada Dubrovnika kroz presude Haškog tribunala“ koju je Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) pripremila u saradnji sa UN Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (IRMCT).

Izložba je otvorena 1. oktobra, kada se obilježava 33 godine od početka napada na Dubrovnik, koji su izvele snage tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA), potpomognute crnogorskim rezervistima i dobrovoljcima iz Istočne Hercegovine.

- Ova interaktivna izložba inovativnog karaktera oslanja se na nasljeđe Haškog tribunala, prikazujući kombinaciju sudski potvrđenih činjenica o napadu na Dubrovnik i dokaza na kojima su te činjenice zasnovane. Izložba sadrži video zapise iz sudnica, fotografije i dokumente koji su tokom suđenja za zločine u Dubrovniku uvedeni kao dokazni materijal. Ona je značajna iz razloga što doprinosi suočavanju s prošlošću, prikazujući ključne materijale povezane s napadom na Dubrovnik. Prati hronološki tok događaja, od društvenog konteksta prije napada na Dubrovnik, tokom napada, do reakcije i presuda Haškog tribunala- navodi se u saopštenju ministarstva.

Na otvaranju izložbe, prisutnima se obratio ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka i Amina Murić, izvršna direktorica Inicijative mladih za ljudska prava.

Ministar Đeka je istakao da Evropska komisija u svojim izvještajima u Crnoj Gori od 2014. godine ponavlja da se mora primjenjivati proaktivan pristup kako bi se djelotvorno istraživali, procesuirali i kažnjavali ratni zločini u skladu sa međunarodnim standardima.

Na predstavljanju izložbe, ministar Đeka je istakao da je vrijeme da se odgovornije postavimo i razgraničimo s prošlošću, kako bismo oprostili jedni drugima i nastavili u smjeru evropskih procesa i uključivanja u alijanse koje nude bezbjednost i bolju budućnost za sve nas.

- Iz tog razloga se Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava pridružilo institucijama u čijim će prostorijama biti izložena ova izložba, a ministar očekuje da će nadležne institucije postupiti odgovorno i omogućiti ostvarivanje pravde za sve žrtve i dati jedan snažan podsticaj dobrosusjedskim odnosima kroz pokretanje sudskih postupaka i donošenje odgovarajućih presuda- navode saopštenjem.

Amina Murić se zahvalila ministru, te navela da joj je posebno drago što se ova izložba predstavlja upravo u Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava, instituciji koja se bavi promocijom i zaštitom vrijednosti za koje se i Inicijativa mladih za ljudska prava neprestano bori.

- Izložba nas podsjeća na to da pravda nije samo važna za žrtve i njihove porodice, već i za cjelokupno društvo. Kroz sudski utvrđene činjenice, fotografije i dokumente, ova izložba nam omogućava da razumijemo dubinu patnje, ali i veličinu pravde- kazao je.

Zainteresovana javnost će moći da pogleda izložbu i sjutra, 2. oktobra do 15h.

Ova aktivnost organizovana je u sklopu projekta „Inicijativa tranzicione pravde kroz obrazovanje i umjetnost“, koji je podržan kroz regionalni projekat „Podrška EU izgradnji povjerenja na Zapadnom Balkanu“, uz finansijsku podršku Evropske unije. Regionalni projekat sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Fotografije sa izložbe će biti postavljene na flickr stranici Vlade Crne Gore https://www.flickr.com/photos/vladacg/albums/.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. oktobar 2024 17:13