Ljetnja škola za mlade diplomate u Beranama / - MVP
03/07/2023 u 18:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Otvorena Ljetnja škola za mlade diplomate u Beranama

Ljetnja škola biće održana do 7. jula u Kolašinu, Cetinju, Budvi i Podgorici

Ljetnja škola za mlade diplomate „Gavro Vuković“, koju će ove godine pohađati preko 50 polaznika iz više od 40 država, otvorena je danas u dvorištu Spomen-kuće u Beranama.

Ljetnja škola biće održana do 7. jula u Kolašinu, Cetinju, Budvi i Podgorici.

"Akcenat ovogodišnje Ljetnje škole odnosiće se na ulogu i značaj diplomatije u očuvanju mira i bezbjednosti i prevazilaženju kriza i razvijanju novih modela saradnje", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Predsjednik Vlade i koordinator MVP-a, Dritan Abazović kazao je da mu je velika čast što je u prilici da pozdravi mlade diplomate u Spomen kući jednog od najvećih crnogorskih diplomata.

"Danas, više nego ikada, potrebno je sagledati sve aspekte novih geopolitičkih dešavanja, a u cilju što adekvatnijeg prilagođavanja na promjene kojima svjedočimo", kazao je Abazović.

On je naglasio da je Crna Gora pouzdan partner i domaćin svim mladim diplomatama iz prijateljskih i partnerskih zemalja.

Predsjednik beranske Opštine Vuko Todorović je rekao da će ime velikog Gavra Vukovića ostati kao primjer generacijama mladih diplomata u vremenu pred nama.

"Dobrodošlicu mladim diplomatama poželjela je menadžerka projekta Promocija evropskih integracija u Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, Savetka Tomova", kaže se u saopštenju.

Ona je poručila da su zemlje Zapadnog Balkana kroz ovaj projekat od 2014. godine stvorile novu platformu za saradnju i da će jedan od prioriteta nove faze projekta biti na obuci mladih diplomata, u cilju jačanja njihovih vještina i znanja.

“Diplomatija predstavlja najsnažniji mehanizam za prevazilaženje svakodnevnih teškoća, pa je posao diplomate da iskustvo i znanje stavi u službu svoje zemlje”, istakla je Tomova.

Predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori Ekaterina Paniklova je istakla ulogu žena u diplomatiji.

“Upravo prethodne sedmice obilježili smo Međunarodni dan žena u diplomatiji, kao podsjetnik na dugi put koji nas očekuje kako bismo osigurali ravnopravno učešće žena u svim sferama političkog života i prepoznali njihov rad u postizanju trajnog mira”, poručila je ona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. jul 2024 04:30