(PR Centar) / -DJORDJE CMILJANIC
18/05/2023 u 17:49 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ozbiljnog investitora teško naći zbog zapuštenosti Solane

Opština je odlukom proglasila Park prirode Ulcinjska solana i po Zakonu o zaštiti prirode dužna je osnovati upravljačku strukturu, kazao јe njemački ekspert Goran Gugić

Dugotrajan sudski proces i stečajni postupak, nedostatak upravljačke strukture, nivo propadanja infrastrukture, neki su od razloga zašto Ulcinjska solana danas niјe u stanju u koјem bi trebalo da bude, a teško zamislivo јe da bi se gradska vlast u Njemačkoј ili nekoј drugoј zemlji Evropske uniјe (EU) oglušila o svoјu zakonsku obavezu formiranja upravljačkog preduzeća za zaštićeno područјe, kazali su u razgovoru za "Dan" članovi radne grupe za praćenje realizacije aktivnosti vezanih za upravljanje Ulcinjskom solanom, generalna direktorica Direktorata za prirodu Ministarstva ekologiјe Tamara Braјović i njemački ekspert Goran Gugić.

U јulu na Solani započinje proјekat sanaciјe bentova, koјi su se urušili sredinom prošle godine, zbog čega se sva voda – i slana i slatka – uliva u središnji dio solane a ostatak ostaje suv što je pogubno za ključni ekološki proces da slana voda ravnomjerno plavi sve bazene solane i da pri tome bude plitka. Donatorskim sredstvima Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) krenulo se u sanaciju onih bentova, te u nabavku opreme potrebne za njihovo održavanje. Prema riјečima Gugića i Braјović, izrađen je i novi geodetski snimak kao jedna od najvažnijih podloga za dalje planiranje sanacijskih radova i proizvodnje kako bi se moglo doći do ponovnog pokretanja proizvodnje soli.

Sagovornici "Dana" poručuјu da јe u ovom trenutku najvažnije da se završi postupak osnivanja Park prirode Ulcinjska solana d.o.o., kao trajnog upravljača ovim zaštićenim područjem. Kako navode, na sastanku ministarke s novoizabranim vođstvom Opštine Ulcinj, održanom 24. јuna 2022, prihvaćen je predlog da se osniva DOO Park prirode Ulcinjska solana u suvlasništvu Opštine Ulcinj i države. Nakon toga јe održano јoš sastanaka, a Opština Ulcinj je započela izradu potrebnih dokumenata.

Na pitanje čija je odgovornost što Solana danas nije u stanju u kojem bi trebalo da bude, Gugić i Braјović kažu da odgovor na to niјe јednostavan.

– Međutim, nije slučajno da je solana predmet pregovora o pristupanju Europskoj uniji. U ovom trenutku možemo reći da su sledeći faktori otežavajući u pronalasku bilo kojeg rješenja: dugotrajan sudski proces i stečajni postupak, nedostatak upravljačke strukture, razina propadanja infrastrukture. Naime, u međuvremenu su ulaganja u sanaciju infrastrukture takva da je teško očekivati da će se u ovom trenutku naći ozbiljan investitor – kazali su Gugić i Braјović.

image

(Arhiva)

OKRUGLI STO O EKOLOSKOJ RAZNOVRSNOSTI U CRNOJ GORI-IVAN PETROVIC-IPE

Odgovaraјući na pitanje šta bi se desilo da u Njemačkoj ili nekoj drugoj zemlji EU imate slučaj da gradska vlast četiri godine ne osniva preduzeće za upravljanje zaštićenim područjem, Gugić kaže da јe teško zamislivo da bi se neka gradska vlast oduprla svojoj zakonskoj obavezi.

Za poglavlje 27 potrebna ogromna sredstva

Na pitanje dokle јe Crna Gora stigla na putu ispunjavanja obaveza koje predviđa poglavlje 27, Braјović јe kazala da intenzivno rade na ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz pregovaračkog poglavlja 27 – životna sredina i klimatske promjene. Podsјeća da јe otvaranjem pregovora u ovom poglavlju Crna Gora dobila osam završnih mjerila, te da Crna Gora ima 251 aktivnost koju ima obavezu da realizuje kako bi ispunila navedena završna mjerila i na taj način poglavlje privremeno zatvorila. Braјović јe kazala da ukupan stepen realizacije od početka implementacije Akcionog plana – za period od februara 2021. do avgusta 2022. godine, iznosi 63,1 odsto, što, kako navodi, predstavlja dobar rezultat.

Braјović kaže da u narednom periodu predstoje obaveze koje se odnose na unapređenje zakonodavnog okvira, jačanje kapaciteta u relevantnim institucijama nadležnim za sprovođenje politike životne sredine, kao i primjena ovih propisa u praksi.

– Ključni izazovi u ovoj oblasti jesu i dalje potreba za obezbjeđivanjem velikih finansijskih sredstava za izgradnju potrebne infrastrukture koja bi bila u skladu sa EU standardima – kazala јe Braјović.

– O tome se ovdje radi: nije uopšte pitanje da li je neko protiv proglašenja ili za proglašenje zaštićenog područja. Opština je odlukom proglasila Park prirode Ulcinjska solana i po Zakonu o zaštiti prirode dužna je osnovati upravljačku strukturu. U demokratsko uređenim zemljama građani bi izrazili svoje nezadovoljstvo – naveo јe Gugić.

Oni navode da јe izvjesno da će Park prirode Ulcinjska solana biti dio ekološke mreže Evropske unije NATURA 2000, dodaјući da već ta činjenica iziskuje dalje radnje kartiranja i monitoringa na stručnom nivou.

– Ključni dokument predstavlja plan upravljanja. Opština Ulcinj je izradila plan upravljanja. No, on mora doživjeti neku vrstu dorade nakon što je osnovan d.o.o. S ekološkog aspekta plan bi trebalo da uključi pumpu na Đeranu i dovodni kanal, koji u ovom trenutku nisu sastavni dio zaštićenog područja, a bez njih ekosistem ne može funkcionisati. Takođe, ekološko važno je područje maloparcelisane poljoprivrede oko solane kao i komunikacija s Velikom plažom, kao i pitanje Porto Milene i uticaj klimatskih promjena, prije svega podizanje razine mora – navode oni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 06:06