Zoran Mrdak i Leonora Dedivanović / - PARKOVI DINARIDA
03/04/2024 u 14:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Parkovi Dinarida i TO Tuzi potpisali saradnju o zaštiti i promociji Kanjona Cijevna

Parkovi Dinarida – Mreža zaštićenih područja Dinarida i lokalna Turistička organizacija Opštine Tuzi potpisali su memorandum o saradnji u cilju zaštite i promocije prirodnih vrijednosti spomenika prirode Kanjon Cijevne.

Memorandum su potpisali Zoran Mrdak, predsjednik Parkova Dinarida, i Leonora Dedivanović, direktorica Lokalne turističke organizacije opštine Tuzi.

Kao rezultat saradnje, biće izrađena prva Strategija razvoja održivog turizma u opštini Tuzi, koja će se temeljiti na razvoju i očuvanju zaštićenih područja koja se nalaze na teritoriji opštine Tuzi: Kanjon Cijevne i NP Skadarsko jezero. Proces izrade Strategije temeljiće se na participativnom pristupu uz učešće zainteresovanih strana.  Pored navedenog, biće izrađen i promotivni materijal o Kanjonu Cijevne kako bi se podizala sviejst javnosti o prirodnim vrijednostima ovog područja i potrebi za njegovo očuvanje.

- Strategija razvoja održivog turizma je veoma značajan dokument za Lokalnu turističku organizaciju i opštinu Tuzi. Zaštićena područja, prirodne i kulturne vrijednosti opštine Tuzi predstavljaju prioritete kad je u pitanju razvoj turizma. Saradnjom sa regionalnom organizacijom Parkovima Dinarida otvorila se mogućnost izrade strateškog dokumenta koji će kroz jedan participativan pristup sagledati sve vrijednosti opštine Tuzi i na adekvadan način pružiti smjernice za razvoj održivog turizma. Radujemo se budućoj saradnji - Istakla je Dedivanović.

- Zadovoljstvo nam je da kao regionalna organizacija koja okuplja preko 100 zaštićenih područja Dinarskog luka, možemo da doprinesemo očuvanju i promociji zaštićenih područja na teritoriji opštine Tuzi, kroz izradu veoma važnog dokumenta kakav je Strategija razvoja održivog turizma, a koji će opštini Tuzi ponuditi jasniju sliku razvoja turizma i benefita koje donose očuvana zaštićena područja - istakao je Mrdak.

Izrada Strategije razvoja održivog turizma opštine Tuzi sprovodi kao jedna od niza aktivnosti se u okviru projekta „Doprinos efiklasnijem upravljanju spomenikom prirode Kanjon rijeke Cijevne“ koji je finansijski podržan od strane BirdLife International i Partnerskog fonda za kritične ekosisteme – CEPF.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 10:06