Pavićević sa predstavnicima sindikata / - SASAMATIC
16/01/2024 u 13:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

​Pavićević sa predstavnicima sindikata zdravstva: Bez istrčavanja i ultimatuma – dijalog je početna premisa

Moramo shvatiti da zdravstvo nije profitabilna djelatnost. To je djelatnost koja pakuje jedan proizvod koji nema cijenu. Taj proizvod se zove zdravlje nacije. Zdrava nacija može sve. Bolesna nacija ne može ništa, naveo je Pavićević

Bez dijaloga relevantnih sagovornuka i socijalnih partnera ne možemo da dolazimo do zaključaka i rešenja, saopštio je potpredsjednika vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalna pitanja Srđan Pavićević nakon sastanka sa predstavnicima reprezentativnih sindikata zdravstva, a povodom najavljenog štrajka u vezi sa niskim primanjima odnosno potrebom povećanja plata.

- Konačno u ovoj zemlji moramo da shvatimo da nema i ne može biti jednostranih istupa i ultimatuma. Dijalog je početna premisa. A naši razgovori su tek počeli. Svakako da će biti kompeksni jer moraju da daju najbolja rešenja koja će zadovoljiti i jednu i drugu stranu, naveo je Pavićević.

Istakao je da je dobro što su kolege i sa jedne i sa druge strane shvatile da je ovo proces dogovoaranja i da taj proces ne može biti otvoren i zatvoren na jednom sastanku.

- Pogotovo, da se nikakve odluke i stavovi ne mogu donositi apriori. Mogu se donositi aposteriori kad iscrpimo sve teme, relevantne inpute i sve mogućnosti.  Ne bih volio da se istrčavamo u javnost sa stvarima koje su proizvoljne i nepovjerene. Naime, stav Vlade, Ministarstva zdravlja i Kabineta potpredsjednika u čijoj je ingerenciji zdravstvo, jeste da ćemo sve  stvari oko zarada u zdravstvu izdefinisati  Zakonom o zaradama u javnom sektoru koji će na proljeće biti spreman. Taj zakon će biti krovni dokument koji će pokušati da ispravi sve anomalije koje sada postoje. Konkretno, za srednji medicinski kadar i nemedicinsko osoblje jako je bitni napraviti stratifikaciju svega onoga što znače njihova primanja jer ne možemo srednjem medicinskom kadru davati ista  primanja nezavisno od kompleksnosti njihovog posla i količine rizika, naveo je Pavićević.

Dodao je da Zakon o zaradama u javnom sektoru treba da urade zajedno, po principu partnerstva.

- Predstavnici Vlade i predstavnici sindikata moraju sjesti za sto i uraditi sve što je u našoj moći  da ono s čim raspolažemo raspodijelimo na najbolji mogući način. A to znači da Zakon treba pretrpjeti značajne izmjene i modifikacije kako bi u drugom koraku, Granski kolektivni ugovor, s osloncem na Zakon mogao iznijansirati specifičnosti koje se tiču primanja medicinskog i nemedicinskog kadra, saopštio je Pavićević.

Kaže da iako neko želi da ovaj sastanak predstavi kao kraj priče, on je duboko ubijeđen da je ovo tek početak.

- Ministarstvo finansija je organ koji će reći ima li prostora za povećanje. Zato je ovaj sastanak na njihovom terenu. Ja lično smatram da ne treba biti rigidan. Da moramo shvatiti da zdravstvo nije profitabilna djelatnost. To je djelatnost koja pakuje jedan proizvod koji nema cijenu. Taj proizvod se zove zdravlje nacije. Zdrava nacija može sve. Bolesna nacija ne može ništa, zaključio je Pavićević.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:45