Протест пензионера у Бијелом Пољу / - фото: Милован Нововић
13/06/2022 u 13:54 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пензионери поручили: Мјесец дана за рјешавање проблема или ћемо блокирати читаву Црну Гору

Позивам све пензионере на јединство, јер само уједињени се можемо борити за оно што нам је отела у последње три деценије однарођена власт, казао је пензионер Светозар Чабаркапа

Протест пензионера са најнижим примањима, одржан је данас у Бијелом Пољу, и са њега поручено да неће дозволити да се са њима поигравају они који доносе одлуке о њиховим судбинама. Након скупа, испред зграде Општине, у одавно имопозантнијем броју, пензионери и незадовољни грађани, не само из Бијелог Поља, већ и других градова, прошетали су градском улицом и на сат времена, у знак упозорења блокирали магистрални пут.

Светозар Чабаркапа из Бијелог Поља, у име Организационог одбора је указао на то да са њима нијесу ни предсједник пензионера држае, али и општина.

- Позивам све пензионере на јединство, јер само уједињени се можемо борити за оно што нам је отела у последње три деценије однарођена власт. Све су нам узели што смо мукотрпно стварали, уз помоћ корумпираних тужилаштва и судства. Гледају на нас као на грађане друго,трећег и десетог реда. Довели су нас на просјачке гране, јер пензија од 150 еура, није ни социјала. А себи дали енермне пензије и направили распон између минималне и највеће пензије један према петнаест.

Даље је казао да уколико Влада Црне Горе остане гладна следећи протест ће бити одржан за мјесец дана.

- Тога дана ћемо блокирати читаву Црну Гору  и организовати протест испред Владе и Скупштине у Подгорици. Упознаћемо представнике ЕУ са нашим захтјевима, да власт које су они подржавали десетине хиљаде пензионера без животне егзистетнције. Зато тражимо хитан састанак са њима, али и представницима највећих органа у Црној Гори. Ми смо створили иовуи државу и нећемо дозволити да је руше. Ограђујемо се од политике и само тражимо да се прекине са неправдом коју нам нанесе - казао је Чабаркапа.

Милан Раковић из Подгорице поручио да ће пензионери убудуће бирати своје представнике и неће дозволити другима да их бирају.

- Подијелили су нас по странкама, и зато од сада ћемо дјеловати јединствено и имати своје представнике у извршној и законодавној власти. Имамо оловку у рукама, и од нас зависи кога ћемо да заокружимо - поручио је Раковић.

Садик Климента из Рожаја је поновио захтјеве које су већ испоставили а односе се прије свега да се увећа минимална пензија на 60 одсто од најниже цијене рада од 450 еура, што значи да би најнижа пензија била 270 еура.

- Тражимо да се увећају све пензије испод 450 еура сразмјерно и да се пониште сва решења Фонда ПИО и изврши ревизија, свима који су стекли право на пензију из стечаја. Нећемо више дозволити да нас дискриминишу. Тражимо своје и нећемо од тога одустати по цијену живота - казао је Климента.

Мило Ђуровић пренио поздраве од пензионера из Подгорице који су, како је рекао, одани и привржени захтјевима на овом протесту.

- Пензионери из читаве Црне Горе дијеле исту судбину и имају исте проблеме. Исказујемо незадовољство са стањем у којем с епензионери данас незаслужено налазе - нагласио је Ђуровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 11:15