/ FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE
06/10/2022 u 13:57 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Perović: Crna Gora kontinuirano unapređuje nacionalni sistem odbrane

U Ministarstvu odbrane održan je redovni godišnji brifing izaslanika odbrane stranih vojno diplomatskih predstavnika akreditovanih u Crnoj Gori

U Ministarstvu odbrane danas je održan redovni godišnji brifing izaslanika odbrane stranih vojno diplomatskih predstavnika akreditovanih u Crnoj Gori.

Sastanak, kojem su prisustvovali 14 izaslanika odbrane, otvorili su zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore pukovnik Željko Radulović i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Krsto Perović. Domaćin sastanka bio je generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, general major Rajko Pešić.

- Državni sekretar Perović istakao je da je Crna Gora zakoračila u šestu godinu članstva u NATO savezu i kazao da Crna Gora ne samo da uživa garanciju bezbjednosti u kolektivnom sistemu odbrane, već kontinuirano unapređuje nacionalni sistem odbrane. U situaciji kada je Rusija izvršila brutalnu agresiju protiv Ukrajine, jačanje savezničkih odbrambenih potencijala je ključno za očuvanje sigurnosti evroatlantskog prostora- navodi se u saopštenju.

Perović je naveo da se resor odbrane intenzivno bavi obukom i usavršavanjem pripadnika Vojske Crne Gore i obrazovanjem kadeta na najboljim vojnim akademijama u SAD, UK, Austriji, Grčkoj, Italiji, Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji. Znanje i vještine koje naši pripadnici steknu tokom školovanja u inostranstvu ključni su za unapređenje razvoja crnogorske Vojske, zaključio je Perović.

- Zamjenik NGŠ VCG pukovnik Radulović obratio se prisutnima afirmisanjem modernizacije Vojske Crne Gore, u cilju snaženja optimalne spremnosti za odgovor bezbjednosnim prijetnjama, kao što je trenutna bezbjednosna prijetnja na NATO istočnom frontu, sajber napadi ili maligni uticaj trećih strana. General major Pešić, u svom obraćanju, naglasio je potpunu predanost Crne Gore promociji demokratskih vrijednosti, jačanju dobrosusjedskih odnosa i projekciji stabilnosti na zapadnom Balkanu. Pešić se zahvalio na podršci zemalja saveznica, jačanju nacionalnih odbrambenih kapaciteta i istakao da će Crna Gora nastaviti da doprinosi kolektivnom sistemu odbrane- navodi se u saopštenju.

Tokom brifinga stranih izaslanika odbrane, prisutni su imali priliku da se upoznaju sa planovima za nastavak modernizacije Vojske Crne Gore, usavršavanje pripadnika VCG i jačanje kapaciteta snaženja otpornosti na sajber izazove kao i daljeg angažovanja u međunarodnim misijama i operacijama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:53