”Biznis info konferencija” / - MOACG
08/04/2024 u 13:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Perunović: Crna Gora i dalje nema strategiju za društveno odgovorno poslovanje

Crna Gora kao kandidat za članstvo u EU mora obratiti veću pažnju na društveno odgovorno poslovanje, poručila je Nina Perunović, magistrica koorporativne odgovornosti i održivosti na fakultetu Birkbeck, Univerziteta u Londonu.

Ona je to saopštila na panel diskusiji “Biznis info konferencija” u organizaciji NVO Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore (MOACG).

- Kroz sva poglavlja se prostire u većoj ili manjoj mjeri prostire pitanje društveno odgovornog poslovanja, poručila je Perunovićeva.

Ukazala je da je još jedan veliki problem u ovoj oblasti taj što Crna Gora i dalje nema strategiju za društveno odgovorno poslovanje.

U sklopu drugog panela na temu “Održivost crnogorskih biznisa u pogledu zaštite životne sredine, društvenog i koorporativnog upravljanja (ESG),” govorile su i predstavnica privredne komore Crne Gore Miljana Rmuš i savjetnica za primjenu ESG standarda i inovacija guvernerke Centralne Banke Crne Gore Biljana Gligorić.

Rmuš ističe da su mladi zainteresovani za zelene biznise, te da će privredna komora nastaviti da podstiče cirkularnu ekonomiju.

- A da bi zelena tranzicija bila uspješna Potreban je dobar regulatorni okvir, iza kojeg mora stati država, poručila je Rmuševa.

Gligorić je istakla da crnogorski privrednici održivo poslovanje često doživljavaju kao teret i da zbog toga kao društvo i privredni sektor moramo da doživimo transformaciju.

- Jedan od najvećih rizika u privredi postaju klimatski rizici, stoga je važno da mladi ljudi što prije usvoje mindset kojim se bavi ESG, poručila je Gligorićeva.

Biznis info konferencija je dio projekta “Bussiness education for successful application” koji implementira Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore, a finansira ga Slovačka agencija za međunarodnu razvojnu saradnju posredstvom mehanizma zvanične razvojne pomoći SlovakAid i Ambasade Republike Slovačke u Crnoj Gori.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 02:23