/ - PES
27/05/2024 u 20:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

PES: Staviti sve institucionalne resurse u službu otkrivanja istine o ubistvu Jovanovića

Dvodecenijski neuspjeh u rješavanju slučaja ubistva Duška Jovanovića poraz je naše države i zato moramo staviti sve institucionalne resurse u službu otkrivanja istine o ovom slučaju, saopštili su iz Pokreta Evropa sad (PES)

Danas se navršava dvadeset godina od bezuspješnog traganja za istinom o ubistvu antirežimskog novinara i glavnog urednika dnevnog lista Dan Duška Jovanovića. Jovanović se pisanom riječju beskompromisnom borio za društveni interes, istražujući najosjetljivije teme kriminala i njegove povezanosti sa političkom elitom, čime je zadužio crnogorsko društvo i zavrijedio status borca za istinu. 

Ubistvo Jovanovića bio je pokušaj demonstracije nadmoći kriminala nad državom. Zato nas neriješeno ubistvo Jovanovića podsjeća koliko neuspostavljanje pravne države, održavanje institucija slabim i posljedična isprepletenost kriminala i vladajućih struktura mogu biti opasni po društvo.

Desetine drugih napada na novinare i medijske poslenike u prethodne dvije decenije nas takođe obavezuju da ovoj zajednici osiguramo ambijent u kojem novinari imaju slobodu i osjećaju sigurnost i nezavisnost u vršenju svojih radnih obaveza.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 02:03