/ - Фото: Управа прихода и царина
05/04/2022 u 20:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Петричевић-Елис: Напредак у вођењу евиденције о уношењу-изношењу робе из Слободне зоне Луке Бар

У дијелу заплијене наркотика истакнуто је седам заплијена у 2022. години од чега марихуане три заплијене,тежине 848,20 кг, 500 кг кокаина, 2,3 кг хероина, 20 кг хашиша, 38 комада екстазија и 0,0134 метамфетамина

Данас је у Царинарници Управе прихода и царина у Бару уприличен састанак са високим представницима делегације Уједињеног Краљевства из Лондона, министром Мајклом Елисом, затим представницима Британске амбасаде у Подгорици и британске Управе прихода и царина (ХМРЦ). То је саопштено из кабинета директора Управе прихода и царина.

В.д. директорице мр Милена Петричевић са сарадницима је током састанка упознала министра Елиса и друге представнике британске Владе и амбасаде у Подгорици са резултатима Управе прихода и царина Црне Горе током протеклих пет мјесеци, а посебно у првом кварталу 2022. године. Резимирани су посебни резултати рекордне наплате царинских прихода од преко 196 милиона еура у првом кварталу 2022. године, што је у односу на претходну календарску годину више за 42%, а у односу на рекордну 2019. годину, наплата је већа за 25,3%. Као резултат појачаних мјера царинског надзора, евидентиран је и значајан раст наплате прихода по основу акциза на дуван и дуванске производе и то чак 155% већи у односу на исти упоредни период 2019. године.

image
- Фото: Управа прихода и царина

Одлука Владе о забрани складиштења дуванских производа на територији Слободне зоне Луке Бар од 31. јануара 2022. године и њена досљедна и благовремена примјена од стране царинских органа, резултирала је пописом залиха дуванских производа и цигарета у складиштима корисника Слободне зоне Луке Бар којима су одређени рокови за отпемање затечених залиха из Слободне зоне, зависно од пописане количине код појединачних држаоца цигарета. Посебно је истакнут напредак у вођењу евиденције о уношењу, односно изношењу, робе из Слободне зоне Луке Бар и електронска комуникација путем ВС 400 поруке кроз царински информативни систем".

У дијелу заплијене наркотика и недозвољених супстанци истакнуто је седам заплијена у 2022. години од чега марихуане три заплијене, укупне тежине 848,20 кг, 500 кг кокаина, 2,3 кг хероина, 20 кг хашиша, 38 комада екстазија и 0,0134 метамфетамина.

Имајући у виду значајну пажњу коју, кроз ЦССФ (Фонд за конфликт, стабилност и безбједност британске Владе), Уједињено Краљевство поклања активностима на сузбијању озбиљног организованог криминала, посјета Слободној зони у Луци Бар је била прилика да се министар Елис са сарадницима, упозна са остварним резултатима и будућим плановима за заједничке програмске активности, између осталих, учествовању у заједничком оперативном тиму, у оквиру програма Канцеларије Уједињених нација за дрогу и криминал (УНОДЦ) и Свјетске царинске организације (WЦО) „Програм контроле контејнера у Луци Бар.

В.д. директорице мр Милена Петричевић је истакла захвалност према британској Управи прихода и царина на међународној царинској сарадњи и пружању разних видова подршке у области спречавања кријумчарења и других облика прекограничног криминала. 

Остварена је обострана размјена великог броја података и информација, посредством међународних база података, а сходно закљученом Меморандуму о разумијевању о сарадњи и узајамној помоћи у областима преступа у пореском и царинском поступању,  који су од узајамног интереса за органе Уједињеног Краљевства и Црне Горе.

-Фокус наших служби али и низа спроведених међународних операција, подразумијевају велики број информација и података о недозвољеном кретању и незаконитој трговини психоактивним супстанцама, дрогом, прекурсорима, ватреним оружјем, нафтним дериватима, културним добрима, дуванским производима и цигаретама, фалсификованом робом и слично- истакла је Петричевић.

У духу Меморандума о разумијевању о сарадњи са надлежним органима Уједињеног Краљевства потписаног 5. марта 2019. године у Лондону, као израз јачања повјерења, међусобног разумијевања и уважавања овлашћења, одговорности и потреба, на састанку је разговарано о будућој сарадњи у правцу афирмисања поштовања националних закона, прописа и спровођење националних процедура земаља потписница.

Током састанка, демонстриране су изванредне перформансе најсавременијих уређаја, које УПЦ посједује захваљујући донацијама ХМРЦ-а, британске Граничне управе и Британске амбасаде. Поред унапређења нивоа опремљености уређајима и адекватном опремом, фокус је стављен и на надградњу и проширење просторних и административних капацитета, а све у циљу достизања стандарда савремених царинских служби Европске уније. У току је реализација адаптације зграде Царинарнице Бар и Царинске филијале Путнички терминал Бар.

У име Управе прихода и царина, в.д. директорице мр Милена Петричевић се захвалила Британској амбасади и представницима ХМРЦ на сталном присуству и подршци у изналажењу рјешења и превазилажењу сложених питања националне безбједности и изазова који стоје пред царинском службом Црне Горе.

Посебну захвалност Британској амбасади у Подгорици, амбасадорки Карен Медокс и партнерима ХМРЦ, Управа прихода и царина исказала је на подршци у дефинисању правног оквира, у дијелу јачања контроле и анализе ризика.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 05:38