Sa protesta mještana Crmnice, blokada tunela Sozina / - FOTO: DRAGAN STOJANOVIć, DAN
13/07/2024 u 11:17 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(FOTO) Plamenac: Došlo je vrijeme da se riješe problemi Crmničana

Mještani Crmnice traže od nadležnih institucija, predali smo inicijativu sa preko 500 potpisa, olakšice, subvencije za prolaz kroz tunel Sozina, kazao je Aleksandar Plamenac, mještanin i jedan od inicijatora protesta.

- Nismo tražili da to odmah bude zakonski riješeno. Ne želimo da na današnji dan, praznik, Dan državnosti, ikome kvarimo dan, Međutim, pozivali smo više puta da se riješi naš problem i da uvaže činjenično stanje u Crmnici - kazao je Plamenac.

image

Aleksandar Plamenac

- PRIVATNA ARHIVA

On se ispred mještana zahvalio Zdenki Popović, koja je preko poslaničkog kluba Demokrata, u Skupštini dala predlog za izmjenu i dopunu zakona. Takođe se zahvalio i opštini Bar koja je u proteklom periodu pomagala, kao i samoj kompaniji Monteput.

- Mi zaista nemamo ništa protiv njih, to je državna firma, oni trebaju, naravno, za dobrobit svih nas, da rade. Apsolutno, ne želimo ni ljudima koji rade u Monteputu da otežavamo, da zbog nas imaju teži rad i dan ili nešto slično. Nemamo nikakvih loših namjera, ovo je jedan miran protest. Imamo mnogo nagomilanih problema u Crmnici i smatramo da je došlo vrijeme da se riješe. Iz Monteputa su poručili da bi oni nama i mogli da ponude određene subvencije, ali da bi izmjene zakona zapravo bile diskriminatorske prema ostalim stanovnicima okolnih mjesnih zajednica - kazao je Plamenac.

On je kazao da su ih iz Monteputa pozivali na sastanak i dijalog.

- Mi pozdravljamo konstruktivne dogovore i nadamo se da će narednih dana doći do sastanka i rješenja koje će biti trajno. Apsolutno smatramo da nema nikakve diskriminacije prema drugim stanovnicima, jer je ovo sve naša teritorija. Oni već 19 punih godina koriste naše resurse, mi imamo i vodnoizvorišta za koje nemamo nikakvu nadoknadu, imamo nacionalni park koji koristi naše resursi, ogromna teritorija Crmnice je dio nacionalnog parka iz koje se izvlače resursi, a nemamo ništa zauzvrat. Te stvari treba da se promijene. Što se tiče Monteputa, imamo ljude preko čijeg imanja je prošao put, koji su višestruko bukvalno vratili više državi nego što im je tada plaćena zemlja, znači bukvalno su, za 19 godina, svakog dana po kvadrat zemlje dali da pođu kroz tunelu, što je zaista apsurdno - kazao je Plamenac.

Problem Crmničana riješiti subvencionisanjem putarine ne izmjenom zakona

Plamenac je kazao da očekuju rješenje problema i da su nezadovoljni raznim komentarima na njihov račun, kako bi trebali da idu preko brda.

- Ja ih sve pozivam, da kada im se dijete razboli ili stari, kad im je nešto hitno, da moraju do Bara, da idu preko brda, preko Sutormana ili preko Paštovačke gore, da vidimo kako ćem proći i kako će uspjeti u tome. Pozivamo da se ne potiče na neki animozitet. Odmah nakon odbijanja subvencija od strane Monteputa, gdje su oni rekli da bi to ugrozilo poslovanje firme, nakon toga dan su potpisali sponzorske ugovore. Kasnije smo saznali da ima više toga, stotine hiljada eura su u pitanju, što mi i pozdravljamo. Svaka firma treba da daje doprinose i lokalnoj zajednici, i cijeloj državi, i za sport, i za obrazovanje, kulturu, sve to pozdravljamo naravno, ali nemojte onda nama da kažete da bi vas, nakon što ste podijelili 80 ili 100 hiljada, da bi vam to ugrozilo poslovanje firme. Mi smo odgovorili zvanično da ćemo pristati samo na trajno rješenje, nas interesuje suština, ne forma, trajno rješenje, da li će se onomogućiti kroz, ne znam, statut firme i tako dalje, ali ono mora biti trajno. Dakle, mi pristajemo samo na trajno rješenje, da neko sad kaže 2-3 mjeseca pa poslije opet se borimo i čuda da radimo, zaista to nećemo pristati. Dakle, samo na trajno rješenje, ne mora da bude, mi nismo ni tražili u našim zahtjevima da to mora biti u vidu zakona, odnosno izmjernih dopune zakona o putevima, ali mora biti trajno rješenje

- kazao je Plamenac.

Što se tiče radikalizacije protest, ističe da se može očekivati.

- Mi smo i to najavili, da ćemo, ako nam se ne izađe u susreti, ponoviti protest i, naravno, gledati da niko ne ispašta zbog nas. Već narednih dana očekujemo razgore, pa da vidimo što ćemo - kazao je Plamenac.

Podsjetimo, oko 150 mještana Crmnice okupilo se danas na protestu koji je počeo nešto prije 10 časova.

Mještani su se okupili na skretanju za tunel Sozina. Kao što je ranije najavljeno, saobraćaj kroz tunel Sozina biće obustavljen u periodu od 10 do 12 sati.

Okupljenima je podršku dao i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević.

Saobraćaj prema Petrovcu pušten je u 10.30 sati.

Mještani Crmnice organizovali su protest zbog nezadovoljstva odnosom koji prema njima ima kompanija Monteput. Oni su, naime, tražili povlastice za prolaz kroz tunel Sozina, koji je otvoren 2006.godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 03:08