/ - šKOLA, ILUSTRACIJA UNSPLASH
18/02/2024 u 18:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Božović: U ponedjeljak počinje štrajk prosvjetara, od nas traženo da ga odložimo

Što se tiče Sindikata prosvjete štrajka će biti u onim školama koje su prijavile štrajk. Nastave tamo gdje škole štrajkuju neće biti osim ako se ne izmijeni nešto tokom noći, rekao je Božović

Predsjednik Sindiokata prosvjete Crne Gore Radomir Božović saopštio je nakon večerašnjeg sastanka u Ministarstvu prosvjete da će u ponedjeljak početi štrajk prosvjetnih radnika.

Štrajk prosvjetara počinje u ponedjeljak: Nastavu neće održavati oko 70 odsto prosvjetnih radnika

Za sad bez štrajka, ali i bez konačnog dogovora, epilog je današnjeg sastanka predstavnika Sindikata prosvjete sa ministrima prosvjete i finansija Anđelom Jakšić Stojanović i Novicom Vukovićem.

– Dogovorili smo se da formiramo komisiju već od ponedjeljka, zajedničku komisiju, koja će da radi na izmjenama i dopunama Granskog kolektivnog ugovora, ali na jednoj kompromisnoj varijanti, da i mi malo popustimo, odnosno da damo Vladi prostora jer, kažu, treba im malo vremena da sakupe novaci i da dođu do tog novca – kazao je Božović.

Nakon što im Vlada izloži i konkretnu ponudu, glavni odbor Sindikata prosvjete zauzeće konačan stav. Načelno, opcija je da se povećanja odgodi za nekoliko mjeseci, pa da se onda retroaktivno isplati.

– Mi ispod onih 10 odsto, pa 10 odsto ne možemo ići, ali to kompromisno rješenje je da možda to bude objedinjeno odjednom, ali sa odloženim rokom isplate. Ili možda i od juna, maja, evo još ćemo da vidimo. Jer nije to ljeto za stotinu godina, nego vrlo brzo i za taj vid kompromisa smo spremni – kaže Božović.

Ministri Anđela Jakšić Stojanović i Novica Vuković u zajedničkom saopštenju navode da su na današnjem sastanku predložili povećanje plata prosvjetarima od septembra, ali ne pominju retroaktivnu isplatu. Ministri su predložili izmjene granskog kolektivnog ugovora na način da prosvjetni radnici najkasnije do kraja trećeg kvartala 2024. godine dobiju povećanje neto zarada od minimum 15 odsto, a da se izmjenama GKU pristupi u što skorijem roku.

Iz Vlade navode da će se u međuvremenu raditi na izmjenama zakona o zaradama u javnom sektoru da bi se, kako ističu, ispravile evidentne nelogičnosti u sistemu zarada.

Dok do konačnog dogovora ne dođe, opcija štrajka ostaje na stolu, a zainteresovanost za tu vrstu borbe je, kaže Božović, premašila sva očekivanja.

– Odluka o štrajku će biti svakako predata najkasnije u srijedu, ali da li će konačno doći do štrajka zavisi od ovih pregovora koji će se obaviti u narednih desetak dana – kazao je Božović.

Podsjećamo, u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija večeras je održan sastanak sa predstavnicima Sindikata prosvjete koji su štrajk prosvjetara najavili za sjutra.

Iz  MPNI su ranije pozvali Sindikat prosvjete da nastave pregvore i da pokušaju  da nađu održivo rješenje. U fokusu su i interesi i roditelja i đaka.

Sindikat prosvjete: Ukoliko ne dođe do dogovora sa Vladom, stupamo u štrajk 19. februara

U petak je ponovljena ponuda za prosvjetare  koja podrazumijeva uvećanje zarade u neto iznosu od minimum 15 odsto, najkasnije od kraja trećeg kvartala tekuće godine.

Podsjećamo, predstavnici Sindikata prosvjete i Vlade pregovarali su  povodom zahtjeva prosvetara za povećanje zarada za deset odsto, šta je određeno Granskim kolektivnim ugovorom koji su potpisali sa 43. Vladom.

Prema tom dogovoru, njima je u januaru zarada trebala da bude uvećana za deset odsto.

Budući da Vlada Milojka Spajića ne priznaje odredbe potpisanog Ugovora, prosvjetari su prošle semdice odraži protest sa kojeg su poručili da ukoliko se ne ispune obaveze koje država ima prema njima, spremni su da idu u štrajk.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:08