Са састанка / - Са састанка
10/08/2021 u 16:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Почетак школске године у складу са епидемиолошком ситуацијом

На тај начин ћемо најбоље сачувати дјецу од оболијевања, а самим тим очувати систем образовања и избјећи могуће рестриктивне мјере, које ће зависити од нивоа епидемије, поручио је Галић

Министарству здравља јуче је одржан састанак поводом организација наставе нове школске године, на којем је представница МПНКС Славица Илинчић изложила приједлог Министарства да предстојећа школска година почне првог септембра, по недавно усвојеном Школском календару, уз присуство дјеце у школама и уобичајено трајање школског часа од 45 минута, уколико то епидемиолошка ситуација буде дозвољавала - саопштено је из Министарства просвјете, науке, културе и спорта.

Из Министарства додају да је Илинчић указала на то да у овом правцу размишљају и представници Уницефа, са којима је недавно одржан састанак на исту тему, али да су то и препоруке Свјетске здравствене организације.

Састанку су присуствовали и директорица Директората за предшколско, основно и инклузивно образовање у Министарству просвјете, науке, културе и спорта, Славица Илинчић, државна секретарка у Министарству здравља, Анка Вукићевић и директор Института за јавно здравље, Игор Галић.

Галић је изјавио да је Институт за јавно здравље начелно сагласан са ставовима Министарства просвјете, науке, културе и спорта и Уницефа, али да ће, због неизјесности развоја епидемиолошке ситуације, Институт коначне препоруке дати у наредном периоду. Он је посебно истакао да би било пожељно да се сви запослени у просвјети, као и родитељи дјеце која похађају наставу вакцинишу.

 - На тај начин ћемо најбоље сачувати дјецу од оболијевања, а самим тим очувати систем образовања и избјећи могуће рестриктивне мјере, које ће зависити од нивоа епидемије - поручио је Галић .

Из Министарства су указали на то да су у току провјере снабдјевености школа свим потребним дезинфекционим средствима и маскама, с обзиром на чињеницу да у том погледу неће бити промјена, дакле како су казали, ношење маски, мјерење температуре на улазу и коришћење дезинфекционих средстава ће бити обавезно и у наредној школској години.

Додају да је на састанку договорено да се од почетка школске године, у сарадњи са Институтом за јавно здравље, настави са вођењем евиденције о броју заражених у просвјети, како запослених, тако и дјеце, при чему ће подаци бити генерисани и објављени на крају сваке седмице на сајтовима сколскастатистика.еду.меи цовид19.еду.ме.

 - Државна секретарка у Министарству здравља, Анка Вукићевић, у начелу је изразила сагласност са наведеним ставовима, истичући да ће се Министарство здравља, као и до сада, водити препорукама Института за јавно здравље, као надлежне институције за ову област - закључили су из Министарства просвјете, науке, културе и спорта.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 11:54