Uprava policije press Pojas za sve / - UPRAVA POLICIJE
12/09/2024 u 11:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Počinje kampanja „Pojas za sve“

Uprava policije u periodu od 14. do 30. septembra, u saradnji sa Nacionalnim biroom osiguravača Crne Gore, organizuje i sprovodi kampanju pod nazivom „Pojas za sve“.

Cilj kampanje je podizanje nivoa svijesti građana o poštovanju zakonske obaveze korišćenja sigurnosnih pojaseva na svim mjestima u vozilima na kojima su pojasevi ugrađeni, kao i obavezno korišćenje bezbjednosnih sjedišta za prevoz djece.

Kampanja će imati preventivno-edukativni i represivni karakter, u okviru kojeg će službenici saobraćajne policije preduzimati mjere u toku njenog trajanja, naglasili su iz Uprave policije.

Represivne mjere će se sastojati u striktnom poštovanju odredbi Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, evidentiranjem pomenutih prekršaja kao ozbiljnog rizika za sve učesnike u saobraćaju.

- Odredbama pomenutnog Zakona predviđeno je da su vozač i putnici u motornom vozilu u kojem su ugrađeni, odnosno postoje mjesta za ugradnju sigurnosnih pojaseva, dužni da u saobraćaju na putu koriste sigurnosni pojas na način koji je predvidio proizvođač vozila, kao i da se dijete do pet godina starosti mora prevoziti u bezbjednosnom sjedištu, odnosno korpi koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom ili posebnim kopčama u vozilu, ukoliko nije riječ o vozilima za javni prevoz putnika - upozoravaju iz UP.

Kampanja „Kad pijem ne vozim“ počinje 1. avgusta: Mladi vozači u fokusu

Napomenuli su d aje najveći doprinos stvaranju sigurnijeg saobraćajnog okruženja svojim ponašanjem daje čovjek kao jedan od ključnih faktora bezbjednosti, na način kojim neće ometati, ugroziti ili povrijediti druge učesnike, kao i preduzimanjem svih potrebnih mjera radi izbjegavanja opasnih situacija.

- Uprava policije će promocijom odgovornog ponašanja učesnika u saobraćaju, kroz redovne aktivnosti, podsticati razvijanje svijesti i znanja o značaju upotrebe zaštitnih sistema u vozilima kod građana, s obzirom na njihov uticaj u kreiranju bezbjednosnog ambijenta svojim navikama, stavovima i ponašanjem u saobraćaju  -poručeno je na presu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 18:39