/ - FOTO: ALEKSANDAR DRAGIćEVIć
21/10/2023 u 11:02 h
Gordana BojanićGordana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Podgorica u oblaku dima zbog paljenja guma; Dragićević: Udišemo smrt zbog par kilograma željeza

Samo je nuklearni otpad opasniji od dioksina koji se ispušta u životnu sredinu paljenjem guma, kazao je on

Građanski aktivista Aleksandar Dragićević objavio je jutros na Fejsbuku da se oblak toksičnog i smrtonosnog dima od paljenja guma opet nadvija nad Podgoricom.

- Mala grupa ljudi svjesno nas ubija zbog par kilograma željeza, a mi sjedimo i udišemo smrt- napisao je Dragićević u objavi.

On je u izjavi za portal Dan istakao da je ova pojava svakodnevna na Koniku, Vrelima, Ćemovskom polju, Starom Aerodromu, te da su građani Podgorice izloženi otrovnim materijama.

- Samo je nuklearni otpad opasniji od dioksina koji se ispušta u životnu sredinu paljenjem guma zbog kilograma žice- kazao je on.



Pojašnjava da guma u prosjeku sagori za sat vremena, a za to vrijeme u atmosferu se ispuštaju neke od najopasnijih zagađivača koji imaju štetan uticaj na zdravlje čak i u veoma malim količinama.

- To su hemikalije kao što su policiklični aromatični ugljovodonici (PCB), dioksini, furani, hlorvodonik, benzen, polihlorovani bifenili i metali poput kadmijuma, nikla, cinka, žive, hroma i vanadijuma. Izlaganje dioksinu pored brojnih, manje i više opasnih, oboljenja izaziva često i maligna oboljenja- zaključuje Dragićević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 03:05