/ илустрација фото: Твитер УП
04/10/2021 u 10:15 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Полиција чека Владу: Систематизација касни због критеријума распоређивања радних мјеста

Доношење акта о систематизацији прије Владине уредбе повлачило би и измјену Правилника о унутрашњој о организацији и систематизацији, речено је за портал Дан из Управе полиције

Систематизација Управе полиције касни већ неко вријеме, а разлог за то је, како је речено за портал Дан из Управе полиције, чекање дефинисања Уредбом Владе критеријума за распоређивање радних мјеста полицијских службеника.

- Став менаџмента Министарства унутрашњих послова и Управе полиције је да се не доноси нови акт о систематизацији док се не дефинишу Уредбом Владе критеријуми за распоређивање радних мјеста полицијских службеника, јер су ова два акта у непосредној повезаности па самим тим доношење акта о систематизацији прије Владине уредбе повлачило би највјероватније и измјену Правилника о унутрашњој о организацији и систематизацији- одговорено је за портал Дан из Управе полиције.

Како су нам казали, доношење наведене Уредбе је битно због препознавања радних мјеста у полицији и њихово увезивање са евентуалним увећањем зарада полицијских службеника. 

Акт донијети у року од 30 дана од ступања закона

Законом о унутрашњим пословима у члану 209 је предвиђено да ће се акт о унутрашњој организацији и систематизацији Министарства, донијети  у року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закона.

- Али је такође у члану 137 истог Закона предвиђено да се послови радног мјеста у полицијском звању, могу се обављати у више полицијских звања, и да критеријуме за распоређивање радних мјеста полицијских службеника, у оквиру категорија и нивоа радних мјеста прописаних законом којим се уређују права и обавезе државних службеника и намјештеника, звања у којима се могу вршити послови одређеног радног мјеста, као и посебне услове за обављање послова радног мјеста, утврђује Влада- појашњено је из полиције.

- Нацрт Уредбе је спреман и планирано је да са њеним усвајањем упоредо се Влади достави и акт о унутрашњој организацији и систематизацији. Такође, битно је нагласити да је у току израда нове Стратегије развоја Управе полиције за период 2021 – 2024. година, с Акционим планом за период 2021 – 2022. година- навели су из полиције.

Нацрт стратегије је упућен Европској комисији која је због значаја документа тражила да се иста достави на мишљење, а ова Стратегија се између осталог и бави реорганизацијом Управе полиције, што је захтијевало додатно одлагање доношења акта о систематизацији како би Стратегија и Правилник о унутрашњој организацији и систематизацији били у потпуности хармонизовани, и како би могли заједно или у приближно вријеме били усвојени на сједници Владе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 10:19