Илустрација / Илустрација
06/03/2022 u 15:56 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Полиција крије број непожељних у Црној Гори

Из полиције кажу да се, сходно Закону странцу, неће дозволити улазак у Црну Гору ако то захтиjеваjу разлози националне, односно унутрашње безбjедности или jавног здрављa

Управа полиције, на чијем је челу Зоран Брђанин, од фебруара 2021. године до ове седмице укинула је забрану уласка за укупно 18 странаца, али нијесу жељели да одговоре на питање "Дана" за колико лица је тренутно забрањен улазак у нашу државу и због чега. На питање о броју тренутно непожељних у Црној Гори нијесмо успјели да добијемо конкретан одговор, што из полиције правдају разлозима безбједности.

– Садашњи директор Управе полициjе послове директора jе обављао од 22. фебруара 2021. године, док jе за директора Управе полициjе постављен 16. августа те године. Између осталог, сходно члану 8 став 1 тачка 9 Закона о странцима, странцу се неће дозволити улазак у Црну Гору ако то захтиjеваjу разлози националне, односно унутрашње безбjедности или jавног здравља. О забрани уласка странаца у Црну Гору евиденциjу води полициjа. У периоду од 22. фебруара 2021. године до данашњег дана за укупно 18 странаца коjима jе у периоду приjе 2021. године био забрањен улазак у државу укинута је забрана уласка – саопштено нам је из Управе полиције.

Поједине забране биле незаконите

У Управи полиције кажу да је у претходном периоду из захтjева адвоката поjединих странаца коjима jе био забрањен улазак у Црну Гору или њихових представки, из медиjских обjава или на други начин, произилазило да за поjедине забране уласка у Црну Гору коjе су донесене приjе 2021. године нису постоjали разлози прописани чланом осам Закона о странцима.

–Самим тим од стране директора Управе полициjе, односно надлежног помоћника директора, издате су одговараjуће смjернице и налози у циљу преиспитивања случаjева за коjе су постоjала поменута сазнања. Ово jе било и у складу са ставом министра унутрашњих послова о потреби преиспитивања поменутих и сличних случаjева и прописивања ближег начина обављања полициjских послова у области уласка и изласка странаца новим правилником о начину обављања одређених полициjских послова и примиjени овлашћења у обављању тих послова коjи ће бити донесен од стране Министарства унутрашњих послова, а на основу Закона о унутрашњим пословима коjи jе ступио на снагу 3. jула 2021. године – наводе из полиције.

Истичу да је питање забране уласка у државу уређено искључиво законом, то jесте странцу се не дозвољава улазак у Црну Гору ако то, између осталог, захтиjеваjу разлози из Закона о странцима, односно странцу се дозвољава улазак када то не захтиjеваjу поменути разлози.

– По правилу, чињеницу постоjања или непостоjања разлога националне или унутрашње безбjедности из Закона о странцима утврђуjу надлежне организационе jединице полициjе, односно обавjештаjно-безбjедносног сектора, након чега се приступа уношењу ове мjере у одговараjуће електронске базе података, односно њеном уклањању из те базе, што jе био случаj и за поjедине од поменутих странаца – навели су из Управе полиције.

Не постоjи обавеза информисања министра унутрашњих послова о овим случаjевима jер jе Управа полициjе у претходном периоду била самосталан орган, односно законом jе императивно одређено да jе полициjа оперативно независна у вршењу полициjских послова од Министарства унутрашњих послова и других државних органа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 16:09