Posta Crne Gore / FOTO: LAZAR RUZIC
24/06/2024 u 09:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pošta CG obustavila pružanje usluga građanima sa ličnim kartama za strance: "Sprečavamo pranje novca i finansiranje terorizma"

Pošta Crna Gore onemogućila je vlasnicima ličnih karata za strance sa stalnim nastanjenjem u Crnoj Gori da obavljaju poštanske usluge podizanja i uplaćivanja novca koristeći taj dokument

Iz Poslovnog kabineta izvršnog direktora Pošte Crne Gore kazali su da je procedure uplata i isplata novca u Pošti Crne Gore u skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

- Riječ je o Zakonu koji je lex specialis.Kada je riječ o primjeni ovog Zakona u dijelu identifikacije klijenata – nije dozvoljeno da se identifikacija vrši na osnovu lične karte za strance, odnosno dozvole za privremeni boravak, već samo na osnovu matične lične isprave (lična karta ili pasoš). Ovakvo objašnjenje dobili smo i od nadležnih državnih organa povodom isplata novca osobama koje imaju lične karte za strance - naveli su iz Pošte u odgovoru "Barskom portalu", ne objašnjavajući kako da to nije bila praksa do sada.

S druge strane, kako su dodali, gotovo svakodnevno primaju žalbe svojih  korisnika zbog nemogućnosti da podignu ili uplate novac sa ličnom kartom za strance sa stalnim nastanjenjem u Crnoj Gori.

- U velikom broju slučajeva reklamacije korisnika u vezi s ovim pitanjem smatramo opravdanim. U cilju obezbjeđivanja dostupnosti naših usluga svim građanima Crne Gore, uputili smo Ministarstvu unutrašnjih poslova pitanja i zahtjev da dodatno razmotri obavezne procedure prilikom određenih vrsta uplata i podizanja novca koje, prema svojoj prirodi, ne ukazuju na pranje novca ili aktivnosti iz ovog segmenta. Riječ je o uplatama kućnih režija, uplatama za vrtić i slično, isplatama socijalnih davanja, dječijih dodataka- navode.

Vjeruju da će ovo pitanje biti riješeno u najkraćem roku uz poštovanje interesa korisnika.

- Do tada, Pošta Crne Gore neće ulaziti u rizik nepoštovanja odredbi Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, te nepoštovanju uputa dobijenih od nadležnih organa" - stoji u odgovoru Pošte Crne Gore.

Barski portal piše da banke neometano vrše isplate i uplate vlasnicima ličnih karata za strance, te da nemaju nikakva uputstva o ukidanju prava korišćenja tih dokumenata u poslovanju sa klijentima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. jun 2024 09:07