Anđela Jakšić-Stojanović, Vladimir Božović, Valentina Radulović / - FOTO: MINISTARSTVO PROSVJETE
03/09/2024 u 12:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Potpisan Memorandum o razumijevanju između Vlade, UCG i Naučno-tehnološkog parka Crne Gore

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija, Anđela Jakšić-Stojanović, rektor Univerziteta Crne Gore, Vladimir Božović i izvršna direktorica Naučno-tehnološkog parka Crne Gore, Valentina Radulović, potpisali su danas Memorandum o razumijevanju za stvaranje uslova za tehnološki transfer u Crnoj Gori, čime je označen početak nove faze u nacionalnom sistemu podrške razvoju inovacija.

Kako je saopšteno iz ministarstva, predmet Memoranduma je uspostavljanje Kancelarije za transfer tehnologija (TTO) koja će djelovati na nacionalnom nivou i biće smještena u okviru Naučno-tehnološkog parka Crne Gore, gdje će sprovoditi svoje aktivnosti sa ciljem unapređenja saradnje između akademske i poslovne zajednice.

- Glavni cilj je da se premosti jaz između istraživanja i primjene na tržištu i podrži rast ekonomije zasnovane na znanju, promovišu inovacije i preduzetništvo, te stvore nove mogućnosti za zapošljavanje, što će dugoročno doprinijeti pozicioniranju Crne Gore kao regionalnog centra za inovacije i transfer tehnologija- navodi se u saopštenju.

Kancelarija za transfer tehnologija, kako je pojašnjeno, radiće na promociji saradnje između akademske zajednice i privrede, sa ciljem razvoja novih proizvoda, usluga i tehnologija, koji će unaprijediti konkurentnost i ekonomsku snagu države. Kancelarija će pružati stručnu podršku i kvalitetne usluge, omogućavajući da inovativne ideje pronađu put do tržišta.

- Ciljne grupe i krajnji korisnici Kancelarije su univerziteti, naučnoistraživačke ustanove, inovatori, mala i srednja preduzeća, startapovi, preduzetnici, investitori, organi državne uprave i međunarodni partneri, što će omogućiti sinergiju između znanja i inovacija. Ovaj Memorandum predstavlja važan korak ka jačanju tehnološkog razvoja i inovacija u Crnoj Gori, a Kancelarija za transfer tehnologija pridružuje se ostalim akterima u misiji izgradnje održivog inovacionog ekosistema- zaključuju u saopštenju.

Svečano otvorena prestižna British Academy

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 16:03