Potpisivanje memoranduma između Univerziteta i Skupštine / - UNIVERZITET CRNE GORE
04/07/2024 u 12:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Potpisan Memorandum o saradnji između Univerziteta Crne Gore i Skupštine Crne Gore

Memorandum o saradnji između Univerziteta Crne Gore (UCG) i Skupštine Crne Gore svečano je potpisan danas u Rektoratu UCG.

Memorandum, koji su potpisali rektor UCG, prof. dr. Vladimir Božović, i generalni sekretar Skupštine Crne Gore, mr Aleksandar Klarić, ima za cilj unapređenje saradnje u oblasti informacionih tehnologija, digitalizacije i vještačke inteligencije.

- Današnje formalizovanje saradnje rezultat je zajedničkog prepoznavanja potrebe za intenzivnijom saradnjom i koordinacijom u oblasti digitalizacije i bezbjednosti - rekao je rektor Božović.

On je dodao da vjeruje da će saradnja značajno doprinijeti unapređenju kapaciteta obiju institucija.

- Jedna od ključnih oblasti saradnje je zajednička priprema i realizacija projekata koji se odnose na implementaciju digitalnih tehnologija, sa posebnim fokusom na unapređenje procesa u obrazovanju i administraciji - kazao je on.

Univerzitet Crne Gore je početkom godine uspostavio Inovacioni hab za sajber bezbjednost, budući da mu je, kao partnerskoj instituciji u okviru Asocijacije evropskih univerziteta Ulysseus, pripala obaveza da razvija ovaj inovacioni centar.

U rad ovog centra, koji je mjesto saradnje obrazovanja, nauke i inovacija kroz različite interaktivne programe, uključiće se i Skupština Crne Gore, bilo kroz podršku razvoja ili druge inicijative. Takođe, fokus će biti na razvoju naprednih softverskih rješenja u oblasti sajber bezbjednosti, primjene vještačke inteligencije i otvorenih podataka.

- Saradnja sa Univerzitetom Crne Gore omogućava nam da zajedničkim naporima unaprijedimo digitalne kapacitete naše zemlje. Ova partnerstva su od ključne važnosti za izgradnju sigurnije i tehnološki naprednije budućnosti za sve naše građane - izjavio je mr Klarić, generalni sekretar Skupštine Crne Gore.

Dodatne oblasti saradnje će obuhvatiti promovisanje pozitivnih praksi u informacionoj bezbjednosti i primjeni vještačke inteligencije u akademskim i administrativnim funkcijama, kao i razmjenu znanja i iskustava kroz organizaciju zajedničkih edukacija i aktivnosti usmjerenih na podršku razvoju digitalne pismenosti i primjene digitalnih alata.

Ovaj memorandum postavlja temelje za značajnu saradnju između Univerziteta Crne Gore i Skupštine Crne Gore, s ciljem unapređenja digitalnih kapaciteta i sigurnosti.

Potpisan Memorandum o saradnji Univerziteta Crne Gore i Alumni asocijacije UCG

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. jul 2024 12:58