/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
27/06/2024 u 17:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Potpisan ugovor o izvođenju radova na Opštoj bolnici Nikšić i Domu zdravlja Podgorica-Konik

Dan nakon velike državne pobjede na međunarodnom nivou i dobijanja IBARa nastavljamo da radimo dobre stvari za Crnu Goru da postane udobno i lijepo mjesto za život“, saopštio je ministar Saša Mujović.

U okviru projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori – druga faza (MEEP 2)“ Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović i ministar zdravlja Vojislav Šimun potpisali su danas sa kompanijom Roaming Montenegro, ugovor o izvođenju radova u zdravstvenim institucijama Opšta bolnica Nikšić (glavna zgrada, zgrada psihijatrije i Dječiji dispanzer) i Dom zdravlja Podgorica-Konik.

Ministar Mujović je kazao da smo svjedoci da vrlo često sa najvećim pijetetom govori o energetskoj efikasnosti i njenom značaju i da stalno potencira da je energetska efikasnost i ulaganje u nju podjednako važno kao i ulaganje u nove izvore energije.

- Danas je veliko zadovoljstvo što imamo priliku da nastavimo jedan projekat koji je uspješan i koji je započet još 2009. godine sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj. Glavni zadatak tog projekta jeste da se poboljša energetska efikasnost u javnim zgradama, što je jako bitna oblast i do sada je uloženo nešto više od 13 miliona eura, rekonstruisane su 33 javne institucije i to 24 zdravstvene, 8 obrazovnih institucija i jedan studentski dom - rekao je Mujović.

-Mi inženjeri volimo da pričamo o konkretnim stvarima, a jedna jeste da poboljšanjem energetske efikasnosti računi za utrošenu energiju postaju manji.Ako se to kvantifikuje možemo reći da su uštede na nivou preko 40 procenata, što zaista daje puni smisao i veliku težinu cijelom ovom projektu.Takođe, treba napomenuti da se upravo od tih ušteda stvaraju dodatni, novi fondovi koje možemo iskoristiti za nova ulaganja u pogledu poboljšanja energetske efikasnosti-istakao je Mujović.

Ministar Mujović je istakao važnost stepena zadovoljstva korisnika usluga javnih zdravstvenih ustanova gdje njihov osjećaj komfora i ugodnosti u takvim uslovima, a nakon sprovedenih dosadašnjih rekonstrukcija, povećan za preko 90 procenata.

-Dakle, sa jedne strane štedimo, a sa druge poboljšavamo uslove za život naših građana i to je zaista jedna najljepša i najugodnija situacija, tako da se radujem što ćemo sa ovim projektima nastaviti. Danas smo potpisali projekat koji se tiče renoviranja Opšte bolnice u Nikšiću kao i Doma zdravlja na Konik-rekao je Mujović i dodao da nema nikakvu dilemu da će građani Nikšića i stanovnici jednog od najmnogobrojnijih naselja u Podgorici- Koniku osjetiti benefite svega ovoga što su danas potpisali.

-Nastavljamo da gradimo našu Crnu Goru i vjerujemo da ćemo svakim danom pokušati da napravimo makar male iskorake i učiniti sve da ova država dobije ono što zaslužuje- zaključuje ministar Mujović.

Ministar zdravlja Vojislav Šimun rekao je da je danas potpisan ugovor sa kompanijom ROAMING MONTENEGRO za izvođenje radova na unaprijeđenju energetske efikasnosti u Opštoj bolnici Nikšić i to na glavnoj zgradi, uključujući Psihijatrijsko odjeljenje i Dječiji dispanzer, kao i na zdravstvenom objektu Konik Doma zdravlja Podgorica. Vrijednost ugovora iznosi gotovo milion i 200 hiljada eura.

Ugovor se odnosi na izvođenje radova na: zamjeni fasadne bravarije, postavljenju tremo izolacije na fasadi, postavljanju termoizolacije krovnih ravni, zamjeni i unapređenju sistema za osvjetljenje i grijanje.

-U toku je i evaluacija ponuda za izbor izvođača radova na objektima Dom zdravlja Bar i Dom zdravlja Herceg Novi.Podsjetiću da Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo energetike i rudarstva implementiraju projekat „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“, sa ciljem unapređenja objekata u dijelu energetske efikasnosti i stvaranje boljih i komfornijih uslova za rad zaposlenih i boravak pacijenata u zdravstvenim ustanovama- kazao je Šimun.

Ministar Šimun je podsjetio da je do sada kroz projekat u zdravstvene institucije uloženo oko 10,3 miliona eura, a energetski su adaptirane 24 zdravstvene ustanove i to:

 KCCG, uključujući Institut za bolesti djece,

 6 bolnica (Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Cetinje, Kotor, Bar),

 3 specijalne bolnice (Risan,Brezovik, Psihijatrija Dobrota-Kotor),

11 domova zdravlja (Cetinje, Kotor, Nikšić, Kolašin, Andrijevica, Berane, Plav, Rožaje, Ulcinj, Tivat, Podgorica-Golubovci) i dvije zdravstvene stanice (Petnjica i Murino).

U toku je izvođenje radova u pet zdravstvenih ustanova, i to: domovi zdravlja Podgorica-Blok V, Danilovgrad i Mojkovac, Zdravstvena stanica Žabljak i Opšta bolnica Nikšić. Radovi na svim ovim objektima trebalo bi da budu završeni do 1. septembra 2024. godine.

-Zahvaljujući ovom projektu značajno se unapređuju uslovi u zdravstvenim ustanovama, ali se primjenom mjera energestke efiksanosti ostvaruju i značajne uštede u potrošnji energenata i električne energije, što će svakako imati i finansijske benefite- zaključuje ministar Šimun.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 17:54