ministarstvo zdravlja / MINISTARSTVO ZDRAVLJA
04/09/2024 u 15:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Povećanje stope imunizacije djece zajednički prioritet Ministarstva zdravlja i UNICEF-a

Prioriteti saradnje Ministarstva zdravlja i UNICEF-a u narednom periodu biće povećanje obuhvata djece imunizacijom, poboljšanje zdravstvene njege majki i novorođenčadi i jačanje ljudskih resursa za pružanje kvalitetnih zdravstvenih usluga svoj djeci u Crnoj Gori, poručeno je sa prvog sastanka ministra zdravlja dr Vojislava Šimuna i novoimenovanog šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Mikelea Servadeia.

Ministar Šimun je istakao dosadašnju izuzetnu saradnju sa UNICEF-om, izražavajući očekivanje da će i u narednom periodu ostati ključni partner u obezbjeđivanju podrške za očuvanje zdravlja djece.  On je upoznao Servadeia sa dosadašnjim zajedničkim projektima i budućim aktivnostima, a poseban akcenat tokom razgovora stavljen je na aktuelnu epidemiju morbila i iznalaženje načina za njeno suzbijanje i povećanja obuhvata vakcinacijom MMR vakcinom.

IJZ: Epidemija morbila prijavljena u Rožajama, raste rizik od naglog širenja malih boginja

- Izuzetno smo zabrinuti zbog epidemiološkog talasa koji je obuhvatio region i Evropu, a s obzirom na nizak obuhvat vakcinacijom moramo biti spremni i za eventualne slične scenarije i u Crnoj Gori. Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa svim zdravstvenim institucijama, sprovodi aktivnosti na podizanju svijesti stanovništva o važnosti vakcinacije MMR vakcinom, zatim organizuje dodatne i vanredne vakcinacije, edukuje roditelje i čini sve da se obuhvat podigne na nivo kolektivnog imuniteta. U svemu tome podrška i pomoć Vaše organizacije izuzetno nam je značajna- kazao je ministar Šimun.

Ministar je naglasio da je prije uvođenja bilo kakvih restriktivnih mjera potrebno učiniti sve kako bi djeca na vrijeme dobila vakcinu i zaštitila se od mogućih teških komplikacija koje ovaj virus može izazvati.

- UNICEF će podržati napore Ministarstva zdravlja koji imaju za cilj podizanje svijesti o značaju imunizacija, kako bi se trenutno niske stope obuhvata vakcinacijom djece povećale.  Takođe, blisko ćemo sarađivati na unapređenju kvaliteta bolničke njege svih majki i novorođenčadi i poboljšanju vještina i kapaciteta ljudskih resursa zdravstvenog sistema za pružanje kvalitetnih zdravstvenih usluga svoj djeci, a naročito djeci sa smetnjama u razvoju i djeci i mladima kojima je potrebna podrška u domenu mentalnog zdravlja- kazao je Servadei.

On je kazao da je UNICEF zabrinut zbog nedavnog porasta broja oboljelih od malih boginja u Crnoj Gori i preporučio izradu Nacionalne strategije imunizacije, kao I obezbjeđivanje adekvatnih ljudskih i finansijskih resursa za njeno sprovođenje, te i ažuriranje aktuelne kampanje, čiji je cilj podizanje svijesti o koristima imunizacija. UNICEF će u narednom periodu blisko sarađivati s Ministarstvom zdravlja na svim ovim aktivnostima.

Servadei je čestitao Ministarstvu zdravlja na usvajanju nacionalne Strategije ranog razvoja djeteta.

- Ubrzanje implementacije ove strategije je ključno, naročito u dijelu proširenja usluga za djecu sa smetnjama u razvoju tokom prvih godina života i programa podrške roditeljstvu- istakao je Servadei.

On je dodao da i dalje postoje kadrovski izazovi, posebno u pogledu broja dječjih psihijatara i stručnjaka koji pružaju usluge rane intervencije djeci sa smetnjama u razvoju.  Prevazilaženje ovog jaza u ljudskim resursima neophodno je kako bi se osiguralo da svako dijete ostvaruje pravo na dobro zdravlje i razvoj, kazao je Servadei.  UNICEF je spreman da podrži Ministarstvo zdravlja u svim ovim ključnim aktivnostima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 03:15