Ilustracija / screenshot YouTube
24/11/2023 u 14:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predloženi predsjednici skupštinskih odbora

Poslanica koalicije Za budućnost Crne Gore Simonida Kordić predložena je za predsjednicu Ustavnog odbora, a poslanik Pokreta Evropa sad Miodrag Laković za predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu

Administrativni odbor utvrdio je danas listu kandidata za predsjednike i članove skupštinskih odbora, o kojoj će se poslanici izjasniti na plenumu.

Poslanica koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) Simonida Kordić predložena je za predsjednicu Ustavnog odbora, a poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Miodrag Laković za predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu.

Za predsjednicu Zakonodavnog odbora predložena je poslanica ZBCG Maja Vukićević, a poslanik te koalicije Milun Zogović za predsjednika Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Poslanik Demokrata Duško Stjepović predložen je za predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike.

Za predsjednika Odbora za evropske integracije predložen je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Ivan Vuković, a za predsjednika Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Mirsad Nurković iz Bošnjačke stranke.

Poslanik koalicije ZBCG Jovan Vučurović predložen je za predsjednika Odbora za ljudska prava i slobode, a za predsjednicu Odbora za rodnu ravnopravnost Jelenka Andrić iz PES-a.

Za predsjednika Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje predložen je Dejan Đurović iz koalicije ZBCG, a za predsjednika Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport poslanik Demokrata Nikola Rovčanin.

Poslanik PES-a Dražen Petrić predložen je za predsjednika Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, a poslanik DPS-a Jevto Eraković za predsjednika Odbora za antikorupciju.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša je, na početku sjednice odbora, kazao da je podjela skupštinskih tijela bila prilika da se napravi suštinski iskorak.

Opozicija, kako je naveo, ima 35 poslanika, a vlast 46.

Mugoša je rekao da to znači da opozcija ima 43 odsto poslanika u crnogorskom parlamentu.

"Ako vidimo da imamo 14 odbora i Komisiju za praćenje postupaka privatizacije, a da je opoziciji pripalo predsjedavanje u tri odbora, to je 20 odsto od ukupnog broja odbora", naveo je Mugoša.

On je rekao da su smatrali da je, pored ta tri odbora, opoziciji trebalo da pripadne i Odbor za rodnu ravnopravnost.

"Suštinski iskorak bio bi da se opoziciji daje sve veći prostor da, kroz predsjedavanje odborima, kontroliše rad vlasti", dodao je Mugoša.

Poslanik PES-a Vasilije Čarapić kazao je da je opoziciji tokom pregovora ponuđeno da izabere između tri ili četiri odbora.

"Opozicija je vjerovatno mudro izabrala tri jača odbora", rekao je Čarapić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 17:04