Predstavnici MUP-a u Ženevi / - FOTO: MUP
10/09/2024 u 16:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Predstavnici MUP-a u Ženevi: Crna Gora posvećena borbi protiv nasilja nad djecom

Snežana Vujović, predsjednica Operativnog tima za borbu protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama, i Radovan Stijović, šef Jedinice kriminalističke policije za suzbijanje nasilja u porodici Odjeljenja bezbjednosti Podgorica, učestovali su na I tehničkom sastanku u susret globalnoj ministarskoj konferenciji na temu „Sprečavanje nasilja nad djecom“, koji je održana 9. i 10. septembra u Ženevi.

Sastanak je bio prilika da države predstave nacionalne strategije za sprečavanje nasilja nad djecom i naglase izazove sa kojima se srijeću u eliminisanju nasilja.

- U susret prvoj Globalnoj konferenciji o okončanju nasilja nad djecom, koja ce se održati u novembru u Bogoti, Kolumbija, zajednički je predloženo da nacionalni okviri za borbu protiv nasilja nad djecom ne smiju biti deklarativno postavljeni, već pažljivo, posvećeno i jednoobrazno implementirani u cijeli sistem. Važno je imati u vidu negativan uticaj nasilja nad djecom na ukupnu ekonomiju, pa se u tom smjeru države snažno obrabruju da unaprijede nacionalne budžete i opredijele značajno veća finansijska sredstva za zaustavljanje nasilja nad djecom- navodi se u saopštenju.

Predstavnici crnogorskog ministarstva unutrašnjih poslova prisustvovali su okruglom stolu u okviru tekućeg zasijedanja Savjeta za ljudska prava, na kojem je predstavljena publikacija UN Radne grupe za borbu protiv nasilja nad djecom.

- Crna Gora se našla među sedam država koje su predstavljene u publikaciji kao pozitivni primjeri u implementaciji mjera za borbu protiv nasilja nad djecom i kao država sa visokim stepenom političke posvećenosti ostvarivanju cilja definisanog i Agendom 2030 za okončanje nasilja nad djecom- navode iz MUP-a.

Zajedno sa ostalim ambasadorima čije su zemlje uključene u publikaciji, obratila se i ambasadorka Slavica Milačić, stalna predstavnica pri UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi.

- Ambasadorka je istakla da je Crna Gora postigla očigledan napredak, na koji smo ponosni, ali da ostaje prostor za unapređenje. Nastavljamo posvećeno primjenjivati globalne smjernice i međunarodne standarde sadržane u Konvenciji o pravima djeteta, te stvarati bezbjedno okruženje sa ciljem eliminacije nasilja nad djecom- navode u saopštenju.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 00:03