Butik, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
14/03/2023 u 15:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prijavljeni slučajevi šuge ne ukazuju na povezanost sa podgoričkim butikom

Institut provjerava u svojoj bazi ima li potvrđenih slučajeva koji se mogu povezati sa konkretnim slučajem, odnosno vrši epidemiološko ispitivanje, navode iz Uprave za inspekcijske poslove

Institut za javno zdravlje Crne Gore potvrdio je da nema prijavljenih slučajeva šuge koji bi ukazali da postoji povezanost sa podgoričkim butikom, saopštila je Uprava za inspekcijske poslove komentarišući spekulacije u vezi sa navodnom pojavom zaraznog oboljenja-šuge u podgoričkom butiku.

Uprava za inspekcijske poslove je dana 10.3.2023.godine  primila jednu anonimnu prijavu od osobe koja je čula glasine da se navedeno oboljenje pojavilo u jednom podgoričkom butiku. Odmah po prijemu inicijative zdravstveno-sanitarna inspekcija je kontaktirala Institut za javno zdravlje od kojih je dobila informaciju da je na nivou Crne Gore, Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u periodu od  13.2. do 13.03.2023. godine prijavljeno  osam slučajeva šuge, pri čemu su u Podgorici registrovana tri slučaja, a poslednji 1.3.2023, dodali su u saopštenju.

- Institut provjerava u svojoj bazi ima li potvrđenih slučajeva koji  se mogu povezati sa konkretnim slučajem, odnosno vrši epidemiološko ispitivanje. U slučaju da postoji sumnja sanitarna inspekcija izlazi zajedno sa Institutom za javno zdravlje na lice mjesta i na osnovu preporuka Instituta preduzima mjere. (epidemiolozi pregledaju lica, vrše epidemiološko ispitivanje, u  slučaju da ima potvrđenih slučajeva, sanitarni inspektor donosi rješenja o izolaciji tih lica, kao i njihovih kontakata) - dodaju iz Uprave.

Oni napominju da će u slučaju da dobije prijavu da je došlo do većeg broja oboljevanja lica od neke zarazne bolesti, sanitarni inspektor će odmah po prijemu poziva obavijestiti nadležnu Higijensko epidemiološku službu odnosno Institut za javno zdravlje o istom.

U istom periodu  prošle godine, u Crnoj Gori registrovano je 26 slučajeva, dok je u Podgorici registrovano pet slučajeva. Na osnovu dinamike  pristiglih prijava ne može se zaključiti da postoji povezanost sa pomenutim butikom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 22:03