princ Nikola Petrović / FOTO: LAZAR RUZIC
05/08/2024 u 11:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Princ Nikola Petrović Njegoš dobitnik Svjetske nagrade za humanizam

Laureat prestižne Svjetske nagrade za humanizam, koju dodjeljuje Ohridska akademija za humanizam ove godine biće Princ Nikola Petrović Njegoš. Nagrada će mu biti uručena na 18. godišnjoj ceremoniji dodjele 9. avgusta 2024. godine, u Makedonskoj akademiji nauka i umjetnosti u Ohridu.

Sedmočlani međunarodni žiri, na čelu sa predsjednikom, ambasadorom Jordanom Plevnesom, jednoglasno je donio odluku o ovogodišnjem dobitniku, ističući značajan doprinos princa na polju pacifizma i humanizma, kao i značaj Bijenala savremene umjetnosti na Cetinju, koje su opisali kao dio umjetničkog i kulturnog nasljeđa ne samo balkanskih i istočnoevropskih nacija, već i evropske i svjetske civilizacije.

- Pored toga, Fondacija Petrović Njegoš predstavlja izvanrednu referencu u domenu savremenog humanizma i društvenog angažmana u raznim oblastima, poput ekologije, urbanizma, kulturnog nasljeđa… Inspiracija ste za dijalog između naroda i generacija, dok vaša kreativna imaginacija i vizija budućnosti predstavljaju jedinstvenu estetsku avanturu u pejzažu moderne kulture i civilizacije - navodi se u zvaničnom obrazloženju odluke.

Akademija humanizma Ohrid ustanovila je ovu nagradu 2007. godine kao priznanje istaknutim ličnostima čija kreativna aktivnost promoviše najviše principe humanizma, ljubavi i dobre volje među svim narodima svijeta. Sama Akademija osnovana je prije 30 godina u Ohridu, kulturno-prirodnom spomeniku svjetske baštine UNESCO-a, gradu starom 7000 godina.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 12:31